Pénzügy

Autoritás, felelősség és hatóerő (ARP©) kérdőív

Vezetőnél fontos, hogy kellő autoritással lépjen fel, és ugyanilyen fontos, hogy ezt megfelelő felelősséggel tegye. Sem azt nem szeretnénk, ha a beosztottai rettegnének tőle, sem pedig azt, ha ő dolgozna pozíciójában rettegve. Ha magas mind az autoritása, mind a felelőssége, akkor lelkes követőkre talál és nagyon nagy eredményeket képes elérni velük. Az ehhez szükséges összetevőket méri az ARP© (Authority-Responsibility-Power) kérdőív.

Természetesen, amikor egy új mérési eszközzel találkozunk, az első kérdésünk mindig ugyanaz: milyen hasznom lesz ebből, milyen eredménnyel jár ez rám nézve? Az ARP kapcsán többek között lehetőségünk lesz erősségeink megalapozása és építkezni azokra, jobban kezelhetjük a konfliktusokat, személyes kapcsolataink fejlődnek. Nagyobb hatékonysággal végezzük a dolgunkat otthon épp úgy, mint a munkahelyen, valamint megnő önbecsülésünk és magabiztosságunk.

Az autoritás (Authority) a magabiztosság, amely abból ered, hogy valaki ismeri magát, vannak tapasztalatai, tanultsága, gyakorlata – mely alapját adja annak, kik is vagyunk valójában. Születéskor mindenkinek az alapfelszereléséhez tartozik autoritás.

A felelősség (Responsibility) elkötelezettség, szándék, elszántság. A felelősség a kötelességek megfelelő ellátását jelenti, vagy gondoskodást arról, ami fölött rendelkezünk. A felelősség az, hogy készek és képesek vagyunk úgy cselekedni, hogy az élet kiteljesedjék.

A hatóerő vagy hatalom (Power) dinamikus jelenség. Nem létezik hatóerő elszigeteltségben. Társadalmi, kapcsolati valami, két vagy több ember viszonyában jelenik meg.


Tudni fogjuk, hol fejlődhetünk!


A magyarul is elérhető kérdőív segítségével mérni lehet az autoritás és a felelősség szintjét, és ez egy személyes fejlődési út meghatározásának alapja lesz. Az eredmények értékeléséhez kapcsolódó megbeszélés olyan felismerésekhez vezet, amelyek a jelen állapot megőrzésére vagy esetleg megváltoztatására ösztönözhetnek.


Az eredmények egy négynegyedes koordináta-rendszerben jelenítődnek meg. Az ARP© térképen a negyedek és nevük:


Autoritás, felelősség és hatóerő (ARP©) kérdőív 1

Autoritás, felelősség és hatóerő (ARP©) kérdőív 2

A nyilak a javasolt fejlődési irányt jelzik, a tényleges lépéseket minden esetben maga az ügyfél dönti el, a coach segítségével.

Autoritás, felelősség és hatóerő (ARP©) kérdőív 3


Az ARP profil nem stabil, hanem életszakaszról életszakaszra, esetenként helyzetről helyzetre változhat. Ezért érdemes időnként újra kitölteni a kérdőívet, és értelmezést keresni a változásokra. A saját helyünk ismerete az autoritás-felelősség koordinátarendszerében, és annak a helynek a meghatározása, ahova el kívánunk jutni, fontos kiindulási pont múltbeli, jelenlegi és a kívánatosnak tartott jövőbeli személyes és vezetői hatékonyságunk értelmezésében, és a fejlődéshez szükséges tennivalók meghatározásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik