Pénzügy

Verseny a magyar EU-elnökségi stratégiáról

A magyar uniós elnökség kezdete előtt három évvel, a 2007/2008-as tanévben tanulmányi diákkonferenciát és versenyt rendez az EUvonal, Göncz Kinga külügyminiszter védnökségével. A TézEUsz 2011, azaz a Tézisek az EU-elnökségi stratégiához verseny során a magyar felsőoktatásban részt vevő diákok összeurópai kérdésekben fejthetik ki véleményüket. A legkiválóbb pályázatot beadó diákok brüsszeli tanulmányúton vehetnek részt, és pénzjutalomban részesülnek.

2011-ben Magyarország első alkalommal látja el az EU elnöki tisztségét. Egy uniós ország akkor válik „beavatott” taggá, ha már átesett az elnökségi tűzkeresztségen. A Külügyminisztérium be kívánja vonni a hallgatókat a nagy jelentőségű, összeurópai ügyek megvitatásába. Ezért az EUvonal – Göncz Kinga külügyminiszter védnökségével, az Európai Tanulmányi Központokkal együttműködésben – háromfordulós tanulmányi diákkonferenciát és versenyt rendez a 2007/2008-as tanévben a magyarországi felsőfokú oktatásban részt vevő nappali tagozatos hallgatók számára.


Az EUvonal


A Külügyminisztérium Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztálya által fenntartott EUvonal egy lakossági tájékoztató szolgálat, melyet a Weber Shandwick Politikai és Kommunikációs Tanácsadó Kft. üzemeltet. A több mint négy éve működő EUvonal alapvető célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatban felmerülő minden kérdésre választ adjon. A tájékoztató szolgálat gyakorlati információkat nyújt a mindennapi életünket közvetlenül befolyásoló változásokról. Az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseivel bárki fordulhat az EUvonal tanácsadóihoz az ingyenes 80/38-2004-es telefonszámon, vagy az EUvonal honlapján.

Az ELTE rendezi a döntőt


A verseny során a pályázók tézisekben fejthetik ki véleményüket azokkal a témákkal kapcsolatban, melyek a magyar elnökség során várhatóan aktuálisak lesznek. A versenyzőknek ki kell fejteniük, hogy adott területen milyen meghatározó tendenciákkal, kihívásokkal kell majd szembenéznie a magyar diplomáciának 2011-ben, és ki kell térniük a megoldási alternatívákra is.


A regionális elődöntőket idén ősszel rendezik öt Európai Tanulmányi Központ – a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola – közreműködésével. Az országos döntőt 2008 tavaszán tartják az Eötvös Loránd Tudományegyetem rendezésében: itt a 25 legkiválóbb pályázó versenyez egymással.


A verseny első három helyezettje 200, 150, illetve 100 ezer forintos pénzjutalmat kap. Az országos döntőbe jutott első öt pályázó kétnapos brüsszeli szakmai utat nyer, amelynek során találkoznak a Magyar Köztársaság Állandó EU-képviselete és az Európai Bizottság munkatársaival, illetve európai parlamenti képviselőkkel.


A TézEUsz 2011 lehetséges témakörei


1. 2011: kihívások a „lisszaboni stratégia” első 10 éve után. Milyen fejleményekre kell számítanunk a globalizáció, a „feljövő gazdaságok” kihívása, a versenyképesség, a növekedés, a stabilitás és a szociális vívmányok szempontjait figyelembe véve.


2. Szomszédságpolitika, bővítés és az „EU határai”. Az Európai Unió előtt álló kihívások, különös tekintettel a nyugat-balkáni bővítésre, az EU-török, illetve az EU-ukrán viszony kezelésének lehetséges módozatai vagy a bővítés általános folyamata.


3. Az EU hétéves pénzügyi terve a 2013-2020 közötti időszakra. Felkészülés a vitákra, figyelembe véve egyebek között az EU költségvetési reformját, az esetleges agrárreform várható gazdasági kihatásait, illetve a tagállamok befizetési hajlandóságát.


4. Hogyan tovább 2013, a Kyotói Egyezmény lejárta után? Mire kell felkészülni, különös tekintettel a kérdés környezetvédelmi, klímaváltozási, illetve energiapolitikai vonatkozásaira?


5. Elöregedés és szociális biztonság: a ketyegő időzített bomba. A várható trendek alakulása, lehetséges és szükséges megoldási irányok mérlegelése. Javasolt vizsgálódási területek egyebek között az európai szociális modell fenntarthatósága, az európai bevándorlás-politika esetleges módosulása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik