Pénzügy

Hanggal és fénnyel a tandíj ellen

Az egri Eszterházy Károly Főiskola és a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatai (HÖK) közös tandíjellenes demonstrációt szerveztek, két helyszínen. Miskolcon a hangjukat hallatták – remélve, hogy elhallatszik egészen a döntéshozókig a „nem kell tandíj!”-skandálásuk. A megmozdulás ezután Egerben folytatódott, ott vizuális eszközzel éltek: a Dobó téren élőképpel, fáklyával a kezükben a „no tandíj” feliratot jelenítetették meg a tiltakozó hallgatók.

Az egri és a miskolci intézmény hagyományosan jó kapcsolatot ápol, például több évtizede már, hogy minden évben közösen rendezik meg a két város közötti váltófutóversenyt, a Szarvasűzőket. Éppen ez adta az ötletet az eddig példátlan, közös tandíjtüntetésre. A több mint 200 egri diák külön buszokkal érkezett a miskolci Egyetemvárosba, hogy meghallgassa a saját és a társszervező egyetem HÖK elnökeinek, illetve a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája képviselőjének beszédét.

„A tehetségesek helyett ne a tehetősekről szóljon a felsőoktatás” – mondta Fehér Gergely, az a HÖOK elnökségi tagja. Majd hozzátette: Hiller István nevét a hallgatók ezután csupa kisbetűvel írják majd bele a kockás füzetbe. A HÖOK szerint a tandíj bevezetése társadalmi katasztrófát fog jelenteni, kollektív büntetés, a felsőoktatás minőségén javítani pedig csak ösztönzéssel és nem büntetéssel lehetne.


Hanggal és fénnyel a tandíj ellen 1

Többszáz hallgató tüntetett Miskolcon a tandíj ellen. (Fotó: Pásztor Balázs)


Soós Dániel, az egri HÖK elnöke – mint a tüntetés összes többi megszólalója is – leszögezte, hogy a demonstráció kizárólag a tandíj bevezetése ellen irányul, a politikában nem foglalnak állást, és elhatárolódnak mindegyik párttól. A Bologna-folyamat során aláírt dokumentumban szerepel, hogy a felsőoktatás közjónak minősül, tehát az egri HÖK elnök szerint mindenkit megillet.

A miskolci HÖK elnöke, Hircsu Ákos beszédében kitért arra, hogy a tandíj pontos összege nincs leírva a felsőoktatási törvényben, hanem csak az arányszámokat adták meg – és éppen a szavahihetőség hiánya miatt nincs hallgatói jogbiztonság ebben a kérdésben. A beszédekben főként az összefogásra, a kitartásra és a „direkt marketingre” hívták fel a figyelmet: a hallgatók mondják el mindenkinek, a boltostól kezdve a nagymamáig, hogy miért nem kell a tandíj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik