Pénzügy

Munkába állt az ezredik start pluszos munkavállaló

Az ezredik Start Plusz kártyát kiváltó Koor Bernadettet munkahelyén, egy csepeli kisvállalkozásnál közösen köszöntötte dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter, valamint dr. Szikora János, az APEH elnöke. A számottevő járulékkedvezményt nyújtó Start Plusz és Start Extra program idén júliustól indult útjára. Szeptember közepéig 1927 darabot igényeltek a Start Plusz kártyákból, és 1205 darabot a Start Extra kártyákból.

A programok célja


A Start Plusz és a Start Extra programot annak érdekében dolgozta ki a kormány – és finanszírozza az Európai Unió szociális alapja –, hogy GyES vagy közeli hozzátartozó ápolását követően munkába álló személyek, valamint a tartósan munkanélküliek foglalkoztatása könnyebbé váljon. Nagyobb kedvezmény vehető igénybe az 50 éven felüli és/vagy alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatásához.

Koor Bernadett, az ezredik Start Plusz-os munkavállaló kétgyermekes édesanya, aki a gyes alatt tudatosan készült a visszatérésre a munka világába. A második gyermek vállalása előtt már egy ideig állás nélkül volt, ezért a gyes alatt számítástechnikai tanfolyamon vett részt, hogy megfelelő munkát találjon majd. Így lett a jelenlegi állása szinte az első bejelentett munkahelye az életében.


Az elektromos tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó Wernervill Kft. – ahol gazdasági adminisztrátorként dolgozik az ezredik kártyatulajdonos – 11 évvel ezelőtt alakult. A vállalkozásnak 16, nagyrészt középfokú végzettségű munkatársa van. A tulajdonos, Csonka Lajos szívesen foglalkoztatna további munkatársakat, köztük az 50 év felettieket is, állítja: számára a munka minősége fontos, nem az életkor.


A Start Plusz és Start Extra program egyszerűsített adminisztráció mellett 2010-ig várhatóan 42 ezer hátrányos helyzetű embernek nyújt támogatást. A kedvezmény a minimálbér másfélszeresének mértékéig (például 98 250 forintos havi munkabér esetén) két év alatt a Start Plusz programnál összesen több mint 320 ezer forintos megtakarítást jelent. A Start Extrával foglalkoztatók esetén pedig több mint 620 ezer forint megtakarítás jelentkezik munkavállalónként. Mindkét program esetében két évig mentesül a munkáltató a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól. A Start Plusz programban résztvevők után a munkáltató az első évben a bruttó bér után összesen 15 százalék közterhet fizet, a második évben 25 százalékot. A Start Extra program még ennél is kedvezőbb: az első évben a munkaadó teljes mértékben mentesül a közterhek megfizetése alól, a második évben a bruttó kereset után 15 százalék közterhet kell fizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik