Pénzügy

Modernizált munkaügyi központok

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) megvalósította modernizációs programjának első ütemét, amelynek keretében a kirendeltségek majd felében, 80 helyen vezette be az Új Szolgáltatási Modellt. Ennek az a lényege, hogy a munkakeresők önállóan és aktív módon vegyenek részt új állásuk megtalálásában. Úgy, hogy igénybe vehetik a munkaügyi központokban kínált modern informatikai és egyéb tájékozódási lehetőségeket.

Az Új Szolgáltatási Modell segítségével, a munkaügyi kirendeltségekkel együttműködő álláskeresők dinamikus ügyfelekké válhatnak, akik önállóan, aktívan részt vállalhatnak a számukra megfelelő állás keresésében, ezáltal saját sorsuk alakításában. Ezt a szemléletváltást az ÁFSZ többlépcsős modernizációja segíti elő. Az Új Szolgáltatási Modell a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) keretén belül valósul meg, amelyet az EU Strukturális Alapja támogat.


Álláskeresés – akár otthonról is


A munkaügyi kirendeltségeken, teljesen új irodai környezetben, „Mpont, ahol munkára lelhet” megjelölésű számítógépes információs terminálok segítségével kereshetnek önállóan állást az ügyfelek. Az ügyfélorientált, irodai környezet biztosítja, hogy az ügyfelek kellemes külső feltételek között keressenek állást. A komfortérzetet az is növeli, hogy megfelelő számú állásajánlat közül válogathatnak, hiszen az ÁFSZ-hez beérkezett összes aktuális, betöltetlen álláslehetőség elérhető ezeken az információs pontokon. Ugyanakkor otthonról, az internet segítségével is kapcsolatba léphet az álláskereső a rendszerrel. Az önálló álláskeresést szolgálja továbbá, hogy az állásajánlatok és az aktuális képzési kínálat mobilon is lekérdezhető.


Azok számára viszont, akik nem képesek önálló álláskeresésre, vagy elhelyezkedésük egyéb okok miatt akadályokba ütközik, az ÁFSZ további szolgáltatásokat és támogatásokat, valamint partnereivel való együttműködés keretében, komplex programokat kínál.


A munkaadók is keresgélhetnek


A rendszer a munkaadók számára egyebek mellett egy új adatbázis elérését is jelenti, amelybe az álláskeresők saját önéletrajzaikat tölthetik fel. A munkaadók lehetősége az is, hogy a munkaügyi központba bejelentett állásajánlataik, az ÁFSZ internetes álláskínálatába kerüljenek – a lehető legszélesebb hozzáférést biztosítva ezzel az álláskeresők számára. A munkaerőigény bejelentésekor a munkáltató választhat: az üresedést az interneten teszi közzé, vagy egyidejűleg közvetítési szolgáltatást is kér.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik