Pénzügy

Már az első félévben is jár szociális támogatás

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) sajtóközleményben cáfolta a Fidelitas azon állítását, hogy megszűnik több hallgatói kedvezmény. A felsőoktatásban tanulók továbbra is kaphatnak egyebek mellett lakhatási, tankönyv- és jegyzettámogatást, mint ahogy szociális ösztöndíj is megilleti a rossz körülmények között élő diákokat.

Az egyetemek és a főiskolák évente 116 500 forintot kapnak az államtól minden hallgató után – áll az OKM közleményében. Ennek az összegnek legfeljebb a 60 százalékát tanulmányi ösztöndíjakra fizetik ki, a többit pedig a szociálisan rászorulók kapják meg. Évente ugyanekkora összeggel támogatja az állam a hallgatók diákotthoni elhelyezését is. További kedvezmény, hogy idén szeptembertől már a frissen beiratkozott rászoruló hallgató is kaphat szociális támogatást: ezt a törvény iskolakezdő alaptámogatásnak hívja. Ennek mértéke a hallgatói ösztöndíj-támogatás 50 százaléka, azaz 58 ezer forint.


Marad a jegyzet- és a lakhatási támogatás


A felsőoktatási törvény rögzíti, hogy nincs változás a tankönyv- és jegyzettámogatás rendszerében, mértékében. A költségvetés évente 11 650 forintot ad minden államilag finanszírozott képzésre beiratkozott egyetemi vagy főiskolai hallgató után tankönyv- és jegyzettámogatásra, sport és kulturális tevékenység finanszírozására. A jogszabályokban meghatározott módon a 11 650 forint 20 százalékát sport- és kulturális tevékenységre, 56 százalékát jegyzetkészítésre, 24 százalékát pedig szociális juttatásokra, vagyis közvetlen, személyre szabott támogatásra fordíthatják az intézmények. Ez utóbbit kiegészíti a többi szociális jellegű juttatás.


A szociális ösztöndíj és a jegyzettámogatás mellett lakhatási támogatást is kaphat az, aki – bár jogosult lenne a kollégiumra –, mégsem jutott be. A lakhatási támogatás normatívája 2006 óta 60 ezer forint évente. 2007. szeptember 1-jétől ennek 70 százalékát férőhelybérlésre, 30 százalékát sima szociális támogatásra használhatják az intézmények. Ezzel a megoldással az intézmények további férőhelyeket biztosíthatnak a hallgatóknak. A lakhatási támogatásnál azok részesülnek előnyben, akik nagyobb távolságra laknak.


A támogatások kerete


A felsőoktatási intézmények a következő összegeket kapják évente az államilag finanszírozott helyeken tanuló hallgatóik után:


– hallgatóiösztöndíj-támogatásra: 116 500 Ft/fő/év
– diákotthoni elhelyezésre: 116 500 Ft/fő/év
– lakhatási támogatásra: 60 000 Ft/év
– a doktori képzés normatívája: 1 092 600 Ft/év, azaz 91 050 Ft/hó
– köztársasági ösztöndíjra: 335 000 Ft/év
– tankönyv- és jegyzettámogatásra, illetve sport- és kulturális tevékenységre fordítható támogatás: 11 650 Ft/év

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik