Pénzügy

Több támogatást ígér a kormány a fogyasztóvédelemre

Mostanra az évi kettőezret is meghaladták azok az ügyek, amelyekben a Békéltető Testületek a panaszosok számára kedvező határozatot hoznak. Ennyivel kevesebb ügy került bíróságra, és ennyi – néha anyagi értelemben kicsinek számító ügy zárult állampolgári elégedettséggel.

Hétfőn a Parlamentben, a napirend előtti felszólalásában Alexa György, az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi eseti bizottságának elnöke elmondta, hogy elengedhetetlennek tartja a Békéltető Testületek előfinanszírozásának megoldását, támogatásuk növelését és jogköreik jogszabályi megerősítését.


A Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottság elmúlt napokban szervezett konferenciáján 270, a fogyasztóvédelem civil és állami szektoraiban dolgozó szakember vett részt. A civilek helyesnek tartják, hogy a kormányzat stratégiát alakított ki, és tervszerű, következetes lépéseket tesz a fogyasztóvédelem területén. Fontos lépésnek, hatékony fórumnak tekintik a parlament által létrehozott eseti bizottságot, mely a fogyasztóvédelmet kiemelten kezeli. A résztvevők többsége ugyanakkor úgy látta, hogy a törvényhozásnak érzékenyebbnek kell lennie a civil és hatósági szervezetek javaslataira.


A kormányzatnak a támogatásokat növelve, feladatokat átadva, konkrét szakmai elvárásokat megfogalmazva kell javítania a civilszervezetek működési lehetőségeit, hogy többéves és egymásra épülő terveket tudjanak kialakítani és végrehajtani. Alexa György idézett a konferencia közösen elfogadott nyilatkozatából: „A fogyasztókat érő biztonsági kihívásnak csak a politikai, az állami, a civil, a szakmai, az érdekvédelmi és a versenyszféra összes résztvevőjét magában foglaló együttműködéssel lehet megfelelni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik