Pénzügy

Keveset és rosszul költenek a cégek képzésre

A felmérésekből egyértelműen kitűnik, hogy a legtöbb szervezetnél tervezetlen, alacsony hatékonyságú és minőségű a képzés, továbbá a vállatoknak nincs elég pénzük oktatásra. Az üzleti siker és eredmény titka viszont a képzés – derült ki a Ring Képzési Központ sajtótájékoztatóján. Az eseményen részt vett az egyik partnerük, a Roland Divatház is, amelynek képviselője elmondta, hogy a gyakorlatban mindez hogyan működik.

„A vállalati képzést komplexen kell megoldani: egy képzési központ szakembereinek feladata felmérni az adott cégen belüli képzési igényeket, megtervezni a programot, megszervezni az oktatást, végül különböző pályázati és támogatási forrásokból megszerezni az ehhez szükséges pénzt” – mondta Papolczi András, a Ring Képzési Központ egyik tulajdonosa a tájékoztatón. Hozzátette: nem véletlen, hogy az Európai Unió az élethossziglani tanulás programját tartja a régiónk versenyképességének az egyik kulcsának. Az egész magyar gazdaság csak úgy lehet esélyes, ha ennek szellemében, folyamatosan és tudatosan gondoskodnak a vállalkozások arról, dolgozóik a legkorszerűbb ismereteket is elsajátíthassák.


Papolczi fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy sok cégnél nem ismerik azokat a lehetőségeket, amelyekkel finanszírozni lehet a megfelelő képzést. Néhány éve még csak a vállalatok egyharmada fordította saját dolgozói képzésére a szakképzési hozzájárulás törvényesen engedélyezett részét. A kétharmad, ha úgy tetszik, kidobta ezt a pénzt az ablakon. Probléma a képzések alacsony hatékonysága is. „A Ring példája mutatja, úgy lehet hatékony az oktatás, úgy maradhat versenyképes egy vállalkozás, ha tudja, mit vár el a dolgozóitól, erre célirányosan oktatja – s szakértők segítségével megkeresi a finanszírozás lehetőségeit is” – tette hozzá.


Berendi Péter, a Roland Divatház alapítója pedig arra emlékeztetett, hogy a különféle gazdasági szektorokban – elsősorban az úgynevezett fehérgalléros foglalkozási ágakban – súlyos gondot jelent, hogy az évek, évtizedek alatt megszokott, és jól végzett, íróasztalhoz kötött munkát kell abbahagyni, és valamilyen új foglalkozás után nézni. Ez nem megy hatékony képzés és átképzés nélkül. Mindehhez szorosan együtt kell működni a munkaügyi központokkal, a gazdasági élet szereplőivel és az önkormányzatokkal is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik