Pénzügy

Elszálltak a mérnökök?

Több mint 42 ezer pályakezdő fiatal szerepel valamelyik hazai munkaügyi központ regisztrációjában. A szakértő szerint a mérnökök irreális bért kérnek – írja a Világgazdaság.

A lap által megkérdezett szakértők szerint a fiatalok gyakran saját maguknak köszönhetik, hogy nem tudnak elhelyezkedni. Ahhoz, hogy egy kevés tapasztalatot szerzett pályakezdő munkát találjon, legalább száz megfelelő állást kell megpályáznia, sokan azonban néhány kudarc után feladják. Horváth Éva, a Jobserver Kft. ügyvezetője szerint a munkaerőpiac „elkapatta” a mérnököket, irreális bérigénnyel lépnek fel. Jobb a helyzet a tömegképzésen végzett fiataloknál, sokuknak csak egyetlen célja van, bármi áron munkát találni.


Vannak olyan diplomák, amelyek megítélése semmivel sem jobb, mint egy középiskolai végzettségé. Ha például egy érettségizett és egy kommunikációs friss diplomás nyelvtudást igénylő ügyfélszolgálati munkakört pályáz meg, egyetlen dolog fogja eldönteni, ki kapja meg az állást: melyikük beszéli jobban az adott nyelvet – fogalmaz Toldi Gábor, a Trenkwalder-Multiman Kft. központi régióigazgatója. Az idén mindennél jobban számít az, hogy ki milyen végzettséget szerzett: a pályakezdő mérnökök, az informatikusok, a nyelvet beszélő ügyfélszolgálati munkát vállalók, az értékesítői vénával megáldott, a munkától nem félő fiatalok tudnak könnyen elhelyezkedni.

Az álláspiaci szerencsét nagymértékben meghatározza, milyen szintű az iskolai végzettség, mennyire kapós a szerzett tudás, melyik régióban akar elhelyezkedni a pályakezdő, s milyen hozzáállással keres üres posztot – olvasható a lapban.

A legtöbb munka nélkül lévő fiatalnak csak általános iskolai végzettsége van, vagy még az sem, számuk meghaladja a 15 ezret. Ugyanennyien vannak állás nélkül azok, akik most fejezték be a középiskolát. Vagyis a regisztráltak csaknem egyharmada szakközépiskolát, technikumot vagy gimnáziumot végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik