Pénzügy

A diplomások ötször annyit keresnek

Az egyetemet végzettek és az 56 év felettiek keresete a legmagasabb, a nők fizetése viszont rosszabb. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal éves bértarifa-felméréséből kiderül: míg a főiskolát végzettek tavaly átlagosan csaknem havi bruttó 316 ezer forintot kerestek, addig az egyetemi diplomások közel 445 ezret – írja a Világgazdaság.

A magyar diplomások keresete toronymagasan vezet az alacsonyabb iskolai végzettségűekkel szemben a versenyszférában, a keresetük átlaga majdnem ötször annyi volt 2006-ban, mint az általános iskolát be nem fejezett munkavállalóké. Bár a keresetek átlaga – végzettségtől függetlenül – a költségvetési szektorban magasabb, mint a versenyszférában, nincs akkora eltérés az iskolázottság alapján. Itt például a legkevésbé iskolázottakhoz képest két és félszer kapnak többet a legképzettebbek.


A férfiakat és a gyakorlatot megfizetik


Ahogy emelkedik az iskolai végzettség, úgy nő a férfiak és a nők közötti jövedelemkülönbség. Míg a szakközépiskolát végzett férfiak keresete 13 százalékkal magasabb, mint az azonos végzettségű nőké, addig az egyetemi diplomás nők jövedelme közel negyedével alacsonyabb, mint férfi kollégáiké.


Nemcsak az iskolázottság, hanem az életkor is befolyásolja a jövedelmek mértékét. A 31–40 év közöttiek, vagyis a már többéves munkatapasztalatot szerzett dolgozók bére átlagosan bruttó 175 ezer körül van, de az 56 év felettiek keresete a legmagasabb itthon. Az ő bruttó havi jövedelmük a versenyszférában meghaladja a 187 ezret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik