Pénzügy

Dolgozói perlik a BKV-t

A Fővárosi Munkaügyi Bíróságon támadta meg a BKV vezetésének 400 dolgozó elbocsátásáról szóló döntését a cég munkavállalóinak kétharmadát képviselő szakszervezet.

Azért fordultak a bírósághoz, mivel a cégvezetés nem adta át nekik az általuk jogsértőnek és megalapozatlannak tartott létszámleépítések részletes indokolását – mondta Nemes Gábor, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetei Szövetsége (VTDSZSZ) ügyvezető alelnöke. A bíróság 15 napon belül dönt a szakszervezetek beadványáról – tette hozzá.

Levélben hívták fel Antal Attila vezérigazgató figyelmét arra, hogy a létszámleépítéseket a Munka törvénykönyve 23. paragrafus (5) bekezdésének megfelelően függessze fel a jogerős bírósági döntésig. Az elmúlt hónapok történései alapján azon sem csodálkoznának, ha „a törvényes szabályokat megkerülve a munkáltató a felmondásról szóló értesítéseket mégiscsak elkezdené osztogatni az érintettek részére” – mondta.

Ez esetben a szakszervezet jogi képviseletét ellátó ügyvédi iroda megteszi a szükséges lépéseket. Nemes Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is él az a bejelentésük, miszerint, ha augusztus 20-ig nem sikerül megállapodniuk a cégvezetéssel az idei béremelésről, akkor szeptember elejére sztrájkot hirdetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik