Pénzügy

Gyümölcsszüret helyett közmunka

1200 állástalan juthat közmunkához augusztus közepétől a tavaszi fagykárok által leginkább sújtott Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A munkanélküliek erdőgazdaságoknál, vízügyi szervezeteknél és önkormányzatoknál találnak „pénzt hozó” elfoglaltságot maguknak a két hónapos időtartamra.

Idén 14 ezer embert foglalkoztatnak a 19 állami közmunkaprogram valamelyikében, az ezekre fordított források összege meghaladja a 8,5 milliárd forintot – jelentette ki dr. Sándor László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) Közmunka Tanács elnöke Baktalórántházán, a Nyírerdő Zrt. Baktalórántházi Erdészetében tartott tájékoztatón. Beszámolt arról, hogy a Szociális és Munkaügyi-, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 300 millió forintot különített el arra a kéthónapos közmunkaprogramra, amely várhatóan augusztus közepén indulhat el Kelet-Magyarországon.


A programban olyan állástalanok juthatnak nyolcórás foglalkoztatáshoz, akik tavaly igazoltan legalább egy hónapot alkalmi munkakönyvvel, vagy határozott idejű munkaszerződéssel dolgoztak. A nyilvántartások szerint tavaly 1200-an végeztek a gyümölcsszüret idején idénymunkát legalább harminc napon keresztül Szabolcs és Borsod megyében, a programba elsősorban őket kívánják bevonni. Sándor László szerint számítanak arra is, hogy vannak, akik esetleg már elhelyezkedtek közülük, vagy nem akarnak részt venni a közmunkaprogramban, így előfordulhat a harmincnapos limit lecsökkentése is. A dolgozók legalább a minimálbérnek megfelelő összeget kapják munkájukért.


Az ország egyik legrosszabb foglalkoztatási mutatóival rendelkező térségében ez már az ötödik közmunkaprogram, és a tapasztalatok szerint minimális a fluktuáció, vagyis az emberek megbecsülik a munkát – fogalmazott Sándor László. Szerinte az erdőgazdaságok és a vízügyi szervezetek jó néhány fontos tevékenységet csak ilyen programokban foglalkoztatott emberek segítségével tudnak elvégezni.


Kaknics Lajos, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója elmondta: a májusi fagyok mintegy húszezer hektáron károsították a térség erdeit. Kiemelte: hagyomány már, hogy a társaság ad helyet közmunkaprogramok megnyitójának, hiszen eddig tíz ilyen kezdeményezéshez csatlakozott az erdőgazdaság. Jelenleg 424 közmunkás dolgozik a Nyírerdő kilenc erdészetének egyikében: a program 360 millió forintos költségvetésének 20%-a a társaság önrésze. Újdonság, hogy idén képzés is társul a foglalkoztatáshoz. Az elképzelések szerint az augusztusban induló program során több mint 400 közmunkást foglalkoztat majd a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik