Pénzügy

Egy év alatt 45 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma

A következő egy évben 45 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma az elbocsátások és a létszámfelvételek egyenlegeként, erre lehet következtetni az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legutóbbi munkaerő-piaci felméréséből, amelynek első eredményeit most tették közzé. Most is körülbelül 9 ezer cégnél érdeklődtek és 7 ezer körüli választ kaptak, hasonlóan mint korábban. A válaszoló munkáltatók összesen mintegy 650 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Az idei második negyedéves felmérés már a nyolcadik volt a 2005 harmadik negyedévben kezdett felmérések sorában. A válaszok jól reprezentálják az adott régió munkaerő-piaci helyzetét, és azokból következtetni lehet a nemzetgazdasági tendenciákra is. A legnagyobb, mintegy 10 ezer fős létszámnövelésre a gépiparban lehet számítani, a kereskedelem, javítás ágazatban több mint 7 ezer lehet a bővítés, az építőiparban 5 ezer, a fémalapanyag-gyártás, fémfeldolgozás területén 3 ezer, a szálláshely ágazatban csaknem 2 ezer. Az oktatás területén viszont több mint 1 ezer, az egészségügy, személyi szolgáltatásban csaknem 2 ezer fős létszámcsökkenés számítható a válaszok alapján. Egy éves viszonylatban a válaszolók országos átlagban 1,6 százalékos foglalkoztatás bővülést jeleztek.


A megyék közül a legnagyobb 3-5 százaléknál is magasabb létszámbővítésre Pest és Komárom-Esztergom megyében lehet számítani, Békés megyében viszont 0,9 százalékos csökkenésre. Régiós szinten Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon, Észak-Magyarországon a gazdálkodók kismértékű, 2,5 százalék körüli létszámbővítésre számítanak. A Dél-Dunántúlon valamennyi megyében, a Dél-Alföldön két megyében, az Észak-Alföldön szintén két megyében a nagyvállalatok leépítést terveznek. A válaszok az idei harmadik negyedéves munkaerő-piaci várakozásokra is vonatkoznak. Ezek szerint országos átlagban körülbelül 2 százalékot érhet el a foglalkoztatás bővítése. Ez abból adódik, hogy a válaszolók 4,1 százalékos létszámfelvételre és 2,1 százalékos elbocsátásra számítanak. Ez létszámban 27 ezres felvételt és 14 ezres elbocsátást jelent.


A megkérdezett vállalatok felénél három hónapon belül, 45 százalékánál az elkövetkező egy évben lényegében változatlan marad a létszám. A harmadik negyedév során főként gyártósori szerelőket, szabókat, varrónőket, segéd- és betanított munkásokat vennének fel a válaszadók. Ugyanakkor az elbocsátásokat is elsősorban ezeken a szakterületeken tervezik. A részletes eredményeket ősszel közlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik