Pénzügy

Külföldi diákokat toborozna az OKM

A magyar felsőoktatásban tanulni kívánó külföldi diákok lehetőségeit méri fel az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) abban a kérdőívben, amelyet a tárca az intézményeknek küldött ki egy hónappal ezelőtt – közölte a szakminisztérium sajtóirodája az MTI-vel.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár augusztus 10-ig adatokat kér a felsőoktatási intézményektől külföldi hallgatók toborzásához. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint a kiküldött körlevélben Kína kivételével konkrétan egyetlen ország nevét sem említették meg. Mint írták, az oktatási tárca egyebek mellett arról kérdezi a rektorokat, részt vennének-e kínai csereprogramban, milyen tapasztalataik vannak eddig a kínai hallgatók fogadásával kapcsolatban. Az IKSZ reményét fejezte ki, hogy az OKM-nek átfogóbb tervei is vannak a felsőoktatás támogatására, mint a tandíj bevezetése és a kínai költségtérítéses hallgatók fogadása.


Az OKM reagálásában hangsúlyozta: „a tájékozódás semmilyen módon nem befolyásolja a magyar diákok lehetőségeit”, mivel külföldi diákok kizárólag fizetős hallgatóként tanulhatnak Magyarországon, így az ő létszámuk nem érinti az államilag finanszírozott létszámkeretet. Az oktatási tárcának kötelessége, hogy a külföldi hallgatók mobilitásáról, illetve a főiskolák, egyetemek ilyen irányú fogadókészségéről információkat szerezzen – az OKM ezért küldte a kérdőívet az intézményeknek.


A hatvan kérdésből álló kérdőív a külföldi hallgatókra általánosságban vonatkozik, csak két kérdés tér ki konkrétan a kínai diákokra. A minisztérium a felméréssel nem befolyásolja, nem is befolyásolhatja az intézményeket – jegyezték meg. Ugyanakkor hozzátették: az oktatási kormányzat támogatja, ha az intézményekben megvan a szándék külföldi hallgatók fogadására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik