Pénzügy

15 ezer közmunkás jut keresethez

Az idén 15 ezer közmunkás jut fél évnyi vagy annál is több keresethez 8,6 milliárd forint ráfordítással, ezt az összeget a központi költségvetés, a Munkaerőpiaci Alap és több közmunkát szervező intézmény adja össze – tájékoztatta Barabás Györgyi, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese az MTI-t.

A tíz leghátrányosabb helyzetű kistérségben indítandó munkákhoz, illetve a szociális segély helyetti munkavégzéshez az alap 2006-os megmaradt pénzéből utaltak át 300 illetve 900 millió forintot. Az alap az idei keretéből további 250 millió forintot utalnak át a fagykár miatt kieső alkalmi munkák helyett szervezendő közmunkákra. A központi költségvetés 1,6 milliárd forintot biztosított a közmunka programokhoz, a Munkaerőpiaci Alap 1,5 milliárd forintot. Erre a két programra írták ki először a pályázatokat az idén, a 380 millió forint egészét lekötötték a sikeres pályázók, a 900 millió forintból körülbelül 83 millió forint maradt.


Pályázatok erdőművelésre, ár- és belvízvédelemre


A következő két pályázat az erdőművelésnél kínált munkalehetőségeket. Az egyikben 16 erdőgazdaság 1,9 milliárd forintból gazdálkodhat, a másikban a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével 3 erdőgazdaság vesz részt – itt 71 millió forint költhető el. A vasúti területek, állomások környezetének rendezettebbé tételét szolgáló közmunkákra a pályázó saját hozzájárulásával 873 millió forint használható fel, ehhez 303 millió forintot biztosít a Közmunka Tanács. Három üdülőterületen elsősorban a parlagfű-mentesítést, de a települések és környezetük tisztaságát, rendezettségét is szolgálja a 410 millió forintból kiírt pályázat, amelyből a sikeres pályázók 387 millió forintot kötöttek le. Ebből 290 millió forintot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vállalt, a parlagfű-mentesítési program részeként. A pályázók további 41 millió forintot fordítanak a programra.


A régiós közmunka pályázatokra 2,85 milliárd forintot irányoztak elő, a sikeres pályázatokkal már lekötöttek 2,75 milliárd forintot. Az ár- és belvízvédelmi feladatokra 150 millió forint volt a keretösszeg, ezt egészítik ki a vízügyi igazgatóságok 60 millió forintos saját résszel. A közutak környezetének tisztítására két program is indult a Magyar Közút Kht. közreműködésével. Az első programnál 387 millió forint, a másodiknál 278 millió forint áll rendelkezésre, ennek finanszírozását 50-50 százalékban vállalta a Közmunka Tanács és a közhasznú társaság.


A maradék sorsa


Az idei, a pályázatokkal le nem kötött maradék összegek felhasználására a Közmunka Tanács engedélyt kért a Pénzügyminisztériumtól. Ebből a 105 millió forintból írták ki a nemzeti parkokba végezhető közmunkákra a pályázatot. A támogatási összeget a nemzeti parkok 30 százalékos önrésszel egészítik ki. A jégkár miatt elmaradó gyümölcsszedési alkalmi munkák helyett szervezendő közmunkákra a Munkaerőpiaci Alap által biztosított 250 millió forintos plusz keretet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 50 millió forinttal egészítette ki, ezt a pályázatot is kiírják hamarosan.


A pályázók havonként utólagos elszámolás során jutnak hozzá a támogatáshoz. Egy-két hónapos munkabér előleget főként az önkormányzati pályázók nyerhetik el. Mivel a programokba bevontak létszáma nem mindig éri el a tervezettet, ezért még további összegek is maradhatnak az előirányzott keretből. Amennyiben a Pénzügyminisztérium engedélyezi, ezt a pénzt is felhasználják a téli közmunkák szervezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik