Pénzügy

Ötszázezer a diszkriminált romáknak

A MÁV Zrt. tiszteletben tartja a jogerős bírósági döntést, és a hasonló esetek megelőzésére törekszik – közölték a cég kommunikációs igazgatóságán, ahol rendkívül sajnálatosnak nevezték a történteket – adta hírül a Roma Sajtóközpont.

Az esélyegyenlőségi törvény a hátrányos megkülönböztetés csökkentése érdekében előírja, hogy az ötven főnél több embert foglalkoztató költségvetési szervek és többségi állami tulajdonban álló jogi személyek kötelesek esélyegyenlőségi tervet elfogadni. A MÁV-nál létezik ilyen, amely kimondja: a cég valamennyi munkavállalója esetében az egyenlő bánásmód elvének érvényesítésére törekszik és nem tesznek különbséget a dolgozók között etnikai alapon. Bár a terv szerint a megfogalmazott általános célkitűzések csak hosszú távon megvalósíthatók, a MÁV kommunikációs igazgatóságán azt állítják: számos lépésük bizonyítja, hogy komolyan veszik az esélyegyenlőséget, így például a bérezésben, a munkakörülmények vagy a képzések biztosításában.

Mint arról már korábbi cikkünkben beszámontunk: a másodfokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság helybenhagyva az elsőfokú ítéletet, a MÁV Zrt.-t fejenként félmillió forint nemvagyonikár-térítésre kötelezte, amiért egy létszámleépítés során hátrányosan megkülönböztetett hat roma munkavállalót. A 2004-es létszámleépítés során a karbantartói létszámból valamennyi roma dolgozót kiszervezték egy kft.-be a MÁV kötelékéből. Az elküldött dolgozók közül ketten a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához (NEKI) fordultak segítségért, majd őket, miután sikerrel pereltek, további hat munkavállaló követte.

Az ügyben elsőként döntő Miskolci Munkaügyi Bíróság ítélete szerint önmagában az a körülmény, hogy a kiválasztásnál a származás döntött, anélkül hogy a szakmai végzettséget, emberi alkalmasságot figyelembe vették volna, a felpereseket megalázta, és elzárta attól a lehetőségtől, hogy a MÁV Zrt. alkalmazottai legyenek – vélekedik a NEKI. Annak ellenére, hogy az ítéletet később a megyei bíróság jóváhagyta, a MÁV elzárkózott attól, hogy az ügyben érintett további roma munkavállalók ügyében peren kívüli megállapodás szülessen, ezért az iroda újabb eljárást indított, amely során a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság immár jogerősen elmarasztalta a vasúttársaságot, amelynek eszerint fejenként ötszázezer forintot kell fizetnie volt alkalmazottainak. Így a MÁV-nak a perköltségekkel együtt összesen több mint négymillió forintjába került a romák kiszervezése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik