Pénzügy

Az MDF személyre szabott adózási naptárt akar

Az adófizetési kötelezettség nem csak az adózó állampolgárra, hanem az APEH-re is feladatokat ró – vallja közleményében a Magyar Demokrata Fórum. Az adóhatóságnak törekednie kell arra, hogy az informatika lehetőségeit kihasználva a lehető legnagyobb mértékben csökkentse az állampolgárok bürokratikus kötelezettségeit. A párt kezdeményezése, hogy az APEH 2008. január elsejétől a honlapján minden adófizető számára tegye lehetővé a személyes adónaptár elkészítését.

Egy magánszemély vagy egy vállalkozás adóbevallási kötelezettségei, a befizetési határidők rendkívül különbözők, a vonatkozó jogszabályokban más-más módon vannak meghatározva. A helyzetet még átláthatatlanabbá és bonyolultabbá teszi, hogy az egyes adónemeken belül is vannak különböző határidők, amelyek az adófizető állampolgár bizonyos paramétereitől függnek.


Mivel az APEH nyilvántartásában minden egyes adózóról szerepel, hogy melyik adónemet mikor kell bevallania, illetve mikor kell befizetnie, ezért az adóhivatal különösebb nehézségek nélkül el tudja készíteni az összes adózó számára – amennyiben igényli – a maga személyes adónaptárát. Az online, személyes befizetési naptár elindítása pedig egy újabb lépést jelentene az e-kormányzás irányába, és a kis- és középvállalkozások, a középosztály megerősödését is elősegítené.


Egy adózó paraméterei év közben is változhatnak, ezért az online megoldás rugalmas és költséghatékony megoldást kínálna a jelenlegi átláthatatlan rendszer tisztába tételére. Az APEH nyilvántartása már jelenleg is alkalmas arra, hogy az adózók online megismerhessék a rájuk vonatkozó adatokat, hiszen az adóhatóság emberei maguk is ezt használják munkájuk során. A kezdeményezéssel az MDF azt szeretné elérni, hogy az APEH 2008. január 1-jétől minden adófizető részére tegye lehetővé a honlapján a személyre szabott adónaptárat, melynek alapján minden tájékoztatást igénylő adózó év közben e-mailben folyamatosan értesülhetne, hogy pontosan mikor, mit és kinek kellene bevallania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik