Pénzügy

A világháló álláskeresésre is jó

A Profession.hu például az álláskeresők teljes skáláját megcélozza, a pályakezdőktől kezdve egészen az idősebb korosztályig – tehát a 18-50 év közöttieket. Minden típusú képzettségre találhatnak állásokat: a honlapon a szakmunkástól a felsővezetőkig kínálnak munkalehetőségeket, de részmunkaidős ajánlatok is szerepelnek az állásajánlatok között. Csaknem ezer cég több mint 3500 álláshirdetése közül válogathatnak az oldal látogatói.

A Jobinfo.hu – a Hírek Média álláskeresési portálja – úgy hirdeti magát, hogy Magyarország legtöbb pozícióját egy helyen megjelentető állásszemléző oldala. A honlap más állásportálok hirdetéseit is kínálja, ezért lehetséges, hogy napi száznál több új állásajánlat található rajta.

Feltölthető önéletrajz és álláskeresési cikkek

A Jobinfo.hu személyre szabott részletes keresést, valamint folyamatosan frissülő szakcikkeket is kínál, illetve a korábban önállóan működő Képzésinfo.hu-n egy olyan linkgyűjteményt, amely az MBA képzésektől a nyelvtanfolyamokon keresztül akár az autósiskolákig egy helyen mutatja be az oktatási intézmények kínálatát – mondta Kristók Balázs üzletág igazgató.

A Profession.hu-n hirdető cégek száma és az önéletrajz-adatbázis nagy vonzóerő az álláskeresők szemében. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a potenciális munkavállaló feltölti az önéletrajzát a honlapon található adatbázisba, a munkahelyet kínáló vállalatok pedig ebben megkereshetik a számukra megfelelő dolgozót. Emellett rengeteg önéletrajz-mintát, illetve többnyelvű kísérőleveleket is találhatnak a tanácstalan álláskeresők. „Társoldalunk, a Jobmonitor.hu pedig az Állásfutár hírlevéllel próbál segíteni a munkakeresőknek: a beállított adatok szerinti legmegfelelőbb és legfrissebb állásajánlatokat e-mailben elküldjük nekik. A Jobmonitornak van egy magazin része is, melyben elhelyezkedési és képzési tanácsokat is olvashatnak az érdeklődők” – tudtuk meg a Profession.hu-tól.

Az álláskeresők és a HR szakemberek számára egyaránt könnyebbséget jelent, hogy mostantól a tartalmában, formájában és szolgáltatásaiban is megújult Jobinfo.hu is lehetőséget ad önéletrajzok feltöltésére. Az önéletrajzok egységes formátumban kerülnek fel az oldalra, ezzel is segítve a honlapot használó munkaközvetítőket, cégek HR-eseit. A Jobinfo az önéletrajzokból megpróbál egy több ezres adatbázist építeni, aminek speciális keresőfelületén keresztül a HR szakemberek könnyedén megtalálhatják a számukra megfelelő pályázót.

A világháló álláskeresésre is jó 1

A Jobinfo.hu megújult holnapja.

Bérkalkulátoral a legjobb fizetésért

„Szintén a nagyobb tájékozottságot segíti majd a Jobinfo.hu-n elhelyezett bérkalkulátor is, amelynek segítségével bárki kiszámolhatja az általa elképzelt bér adóterheit, és az azután járó munkáltatói költségeket” – mondta el Kristók Balázs. A béreket azonban nemcsak az állásportálokon lehet kiszámolni-leellenőrizni, erre a FigyelőNeten is lehetősége van az érdeklődőnek.

A Fizetesem.com fizetésportál viszont teljesen új megközelítésben kezeli a bérkalkulációt. Hogy ez mit jelent? Az oldal a felhasználok fizetését, illetve a fizetésüket befolyásoló tényezőket elemzi könnyen érthető grafikonokkal és rövid szöveges értékeléssel. A felhasználó tetszés szerint szűrheti a rendelkezésre álló adatállományt a különböző tényezők alapján. A Fizetesem.com segítségével például megállapíthatja, hogy fizetése hogyan aranylik a hasonló pozícióban dolgozókéhoz, megtudhatja, mennyit keresne egy másik iparagban vagy másik városban, mennyit kell kérnie egy állásinterjún, de azt is leellenőrizheti, hogy más cégek milyen gyakran emelik a dolgozók fizetését. Az oldal az elemzéseken túl tartalmaz álláshirdetéseket és fórumokat is, ám nem ez az elsődleges profilja.

Konfliktusok kereszttüzében

„Gyakran kapunk hálálkodó leveleket olyanoktól, akik megtalálták álmaik állását, ám sajnos néha becsúszik egy-egy reklamáció is, amelyben minket hibáztatnak a balul sikerült állásinterjú vagy a cég komolytalansága miatt” – mondta a Profession.hu illetékese.

Egy álláskereső portál – ahogy a napi- vagy hetilapok és a konkrétan álláshirdető profillal rendelkező újságok – sem tudja teljesen „lecsekkolni” a nála hirdető cégeket, ezért néha előfordul az is, hogy azok becsaphatják az álláskeresőt. Ha a Profession.hu a munkavállaló visszajelzéséből értesül erről, természetesen azonnal fellép a cég ellen. A vállalatok szemszögéből nézve is adódhatnak azonban kellemetlenségek: ha egy cég nincs megelégedve a honlapon keresztül lelt munkatárssal, sérelmét a hozzá rendelt értékesítő kezeli, akivel a hirdetése feladásától kezdve kapcsolatban áll. Ez bizalmat kelt a munkaadókban.

Ezen túlmenően az úgynevezett előszűrés szolgáltatásával segíti a Profession a cégeket a tökéletes munkatárs megtalálásában, azáltal, hogy a hirdetésre jelentkezőket egy, a hirdetés feladója által megadott követelményprofil alapján megszűri. Így a cégeknek csak az igényeiknek leginkább megfelelő jelöltekkel kell foglalkozniuk.

A felhasználóknak tetszik

„Az internetes állásportálok jó információforrások, cégünk minden pozíciót meghirdet a világhálón is, és az állásportálok adatbankjaiból is keresünk. Úgy vélem, az internet is egy eszköz arra, hogy megtaláljuk a legjobbakat. Viszont akármilyen jó önéletrajzot hoz össze a jelentkező egy állásportál segítségével, maga az állásinterjú dönt el mindent” – nyilatkozta a FigyelőNetnek Kiss György, a Robert Bosch HR-memedzsere.

A másik oldal, az álláskereső is örömmel használja az ilyen jellegű portálokat. „Mint pályakezdő, először a munkaügyi központban próbálkoztam, de a nyilvántartásba vételen kívül nem sokat tudtak értem tenni, pedig kereskedelmi végzettséggel általában könnyű elhelyezkedni. Ezért kezdtem álláskeresésbe az interneten is. Az önéletrajz-minta nagyon nagy segítség volt számomra, és a mostani állásomat is egy állásportálon találtam. A Jobmonitor hírlevelét pedig még mindig megkapom” – meséli Fotiu Andrea.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik