Pénzügy

Megbukott a mobilitásprogram

Napokon belül állásbörzét kínál a szaktárca honlapja: eddig az 1500 elbocsátott orvosból mindössze tízen pályáztak az újrakezdést segítő támogatásra – írja a Világgazdaság.

Ezerötszáz orvos és körülbelül hatezer egészségügyi szakdolgozó vált munkanélkülivé a kórházi kapacitások áprilisi szűkítése miatt. Sorsuk egyelőre nem követhető, csak azokról van tudomása az orvosi kamarának, akik a külföldi munkavállaláshoz szükséges megfelelőségi igazolás miatt hozzájuk fordulnak. Így annyi tudható, kilenc középkorú orvos kezdte meg itthon a svéd nyelv tanulását, hogy hét hónap múlva az északi országban folytassa a praktizálást.

A Semmelweis Egyetem Menedzserképző Intézetének felmérése szerint a rezidensek több mint fele külföldre készül. Horváth Ágnes abban nem lát kivetnivalót, ha a fiatalok külföldön is gyakorlatot szereznek, orvos lévén maga is ezt tette, mielőtt politikai pályára lépett. Napokon belül megjelenik a tárca honlapján az a nyilvános adatbázis, amely intézményre, kórházi osztályra lebontva tartalmazza majd a betöltésre váró több száz álláshelyet.

Így szeretnék felgyorsítani az 500 millió forintos mobilitást segítő, október végéig „élő” programot, amelyet a Munkaerő-piaci Alapból finanszíroznak. Egyelőre azonban csak tízen pályáztak. Ennek egyik oka, hogy a 3–12 havi fizetésnek megfelelő mobilitási támogatásból nehéz újrakezdeni – véli a Magyar Kórházszövetség. Szerintük jó lenne, ha nemcsak a munka nélkül maradt orvost, hanem a családját is kezelné a program, hiszen 20-30 év után nem egyszerű más településre költözni. Tudja ezt a szaktárca is, ezért kedvezményes hitelkonstrukciókról tárgyal különféle bankokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik