Pénzügy

Nemzeti pályaorientációs rendszer kell

Mindenki számára elérhető, naprakész online információs rendszert kíván működtetni a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, hogy a fiatalok olyan szakirányt válasszanak, amely lehetőséget ad az elhelyezkedésre – fogalmazta meg az általa vezetett tárca egyik fontos célját Lamperth Mónika miniszter az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Továbbfejlesztik a hagyományos pályaorientációs anyagokat – szakmai ismertetőket és filmeket készítenek –, amelyek rendelkezésre állnak majd valamennyi iskolában, munkaügyi kirendeltségen és foglalkoztatási információs tanácsadónál. Kialakítják a pályatanácsadó hálózatot, egységes képzést, továbbképzést szerveznek a pályaorientációval foglalkozó pedagógusoknak és más szakembereknek. A pályaorientáció nemzeti szintű egységes rendszerének létrehozása érdekében az ezzel foglalkozó intézmények tevékenységét, eljárásait összehangolják. A cél az, hogy ne kallódjanak el információk a munkaügy, a közoktatás, illetve a felsőoktatás között – mondta Lamperth Mónika.

Az egyéni képességek fejlesztése és a kereslet összehangolása

Nemzeti pályaorientációs rendszer kell 1

Dr. Lamperth Mónika (Forrás: lamperth.hu)

Lamperth Mónika szerint lényeges, hogy a fiatalok a pályaválasztásnál tisztában legyenek egyéni képességeikkel, készségeikkel, ezért a pályaválasztásukhoz segítséget kapnak. Eddig is készültek rövid távú előrejelzések a várható munkaerő-piaci keresletről, azonban ezek nem elegendőek a hosszabb távú döntések megalapozásához. A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében ezentúl közép- és hosszú távú előrejelzéseket is közreadnak majd, ezek a gazdaság ágazati, szerkezeti változásaival is foglalkoznak.

A pályakövetési rendszer eredményeként azt is ellenőrizhetik majd, hogy a különböző oktatási intézményeknél a végzősök közül mennyien tudtak elhelyezkedni a szakmájukban. A regionális képzési és fejlesztési bizottságok fejlesztési támogatást – magyarországi és európai uniós forrásokból – csak azoknak az iskola fenntartóinak, a szakképzési társulásoknak, társaságoknak biztosítanak, amelyek igazodnak a bizottságok által meghatározott képzési irányokhoz és arányokhoz.

A régiók felzárkóztatása

Elég nagy különbségek tapasztalhatók az egyes régiók, megyék, kistérségek foglalkoztatási viszonyaiban. Egy előkészítés alatt álló program a leghátrányosabb helyzetű kistérségek gazdasági-társadalmi felzárkózását kívánja elősegíteni. Ez pedig nem csak munkalehetőséget jelent, de az oktatás, a lakhatás, az életkörülmények minőségének javítását is.

Az önkormányzatok sokat tehetnek a hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatásáért a közmunkák, közhasznú munkák, közcélú munkák szervezésével, amelyet a helyi regionális munkaügyi központ döntése alapján, a Munkaerőpiaci Alapból a régióra jutó decentralizált keretből szervezhetik, főként a települési feladatokra. Az új szabályok szerint például, ha az önkormányzat már felhasználta a szintén a Munkaerőpiaci Alapból biztosított, a közcélú munkára szolgáló keretét, a további közcélú foglalkoztatáshoz a rendszeres szociális segély keretéből is lehívhat pénzt.

Az álláskeresők nem egyforma segítséget igényelnek elhelyezkedésükhöz. Egy részük jól tájékozódik saját maga is, ha ehhez a munkaügyi kirendeltség számítógépes munkaállomásával vagy otthon az internet segítségével információkat kap állásajánlatokról, képzési lehetőségekről. Más részük viszont csak személyes tanácsadással, tréningekkel nyerhet el valamilyen állást.

Eddig már 76 munkaügyi kirendeltséget korszerűsítettek, ezek a színvonalas kialakítású, berendezésű, ügyfélbarát intézmények az Európai Unió bármelyik országában megállnák a helyüket. Az önkormányzatoknál, teleházakban és más közösségi helyszíneken további 116 úgynevezett információs pontot is létesítettek, az önálló informálódáshoz alkalmas számítógépes munkaállomásokkal. Ez nemcsak gyorsította ügyfelek informálódását, de az ügyintézőknek is több idejük van azokra, akik személyes segítséget igényelnek az elhelyezkedésükhöz – hangsúlyozta a szociális és munkaügyi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik