Pénzügy

Közmunkaprogram: segély helyett munka

Az idei közmunkaprogramok összértéke meghaladja a 8,5 milliárd forintot. Jelenleg mintegy 11 ezer ember dolgozik közmunkásként, elsősorban erdőművelésben, a parlagfű-mentesítésben a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó környékén, illetve a vasutak környezetében kilenc megyében és a fővárosban. Mostantól pedig a jég- és fagykárt szenvedett települések is bekapcsolódhatnak a programba.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) segíteni szeretne azoknak az embereknek, akik a fagy- és jégkárt szenvedett területeken elestek a munkalehetőségtől, például a gyümölcsszedéstől. Ezért 300 millió forint központi támogatásból – 250 millió forint az SZMM, 50 millió forint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium keretéből – új közmunkaprogramot indít az alkalmi munkavállalók számára a károktól leginkább sújtott észak-alföldi és az észak-magyarországi régiókban. A támogatás a kár mértéke szerint oszlik meg a régiók között. A pályázat meghívásos, hiszen a térségek, illetve a lehetséges munkavállalók köre meghatározott.


Az érintett települések, rétegek


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Baktalórántházán, Csengeren, Mátészalkán, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Szikszón, Edelényben, Sátoraljaújhelyen és környékén szervezik a programokat. Mintegy 1 200 ember jut így két hónapra munkához, de csak azok a regisztrált álláskeresők kapnak most ilyen lehetőséget, akik tavaly legalább egy hónapot igazoltan dolgoztak alkalmi munkavállalói könyvvel vagy munkaszerződéssel. Őket a munkaügyi központok közvetítik ki.


Fontos tudni, hogy a közmunkával azokon segítenek, akik átmenetileg vagy tartósan kiszorultak a munkaerőpiacról. Közülük is elsősorban a képzetlenek, a romák és a nők jutnak a programokba. A minisztérium a munka melletti képzéssel is próbálja javítani az elhelyezkedési esélyeiket. Ettől az évtől a három hónapnál hosszabb programoknak kötelező eleme a kapcsolódó képzés, ami a közmunkások legalább 15 százalékát érinti.


A munka augusztusban kezdődik


A közmunkásoknak most mezőgazdasági munkát kínálnak: facsemete-ápolást, kapálást, gyomlálást, termésgyűjtést és parkosítást. Munkájukért a minimálbért, esetleg annál többet is kapnak, teljesítményüktől függően. A munka várhatóan augusztus közepén kezdődik.


A kormányzati segítségen túl a regionális munkaügyi központok közhasznú foglalkoztatás szervezését ajánlják a kárban érintett önkormányzatoknak. Az észak-alföldi régióban 50 millió forintot, az észak-magyarországiban 20 millió forintot fordítanak erre a célra. A munkaügyi központok azoknak az embereknek segítenek, akiket tavaly egy hónapnál rövidebb ideig foglalkoztattak a gyümölcsszedésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik