Pénzügy

Magyarország a RIÉP elnöke

Július 1-jétől egy éven keresztül hazánk látja el a Roma Integráció Évtizede Program (RIÉP) elnöki feladatait. A 2005-2015 közötti időszakra szóló program nyolc közép- és kelet-európai ország nemzetközi együttműködéséből született, amelynek elsődleges célja, hogy felgyorsítsa a romák társadalmi és gazdasági integrációját, és egyben hozzájáruljon a romákról alkotott kép pozitív irányú átalakulásához.

A programban részt vevő országok – Horvátország, Bulgária, Románia, Macedónia, Csehország, Szerbia-Montenegró, Szlovákia, Magyarország – a közösen megfogalmazott keretek között maguk alakítják ki a program időszakára vonatkozó cselekvési terveiket. A RIÉP négy fő területre koncentrál: oktatás, foglalkoztatás, lakhatás és egészségügy. A programot a 2003 közepén Budapesten megrendezett romaügyi konferencián részt vett közép- és kelet-európai országok kormányfői alakították ki a Világbank és a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) képviselőivel közösen.


Uniós méretűvé szeretnék tenni


Idén Magyarországon dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter a nemzeti koordinátor az elnökség idején. A kormányzati szakértő dr. Ürmös Andor, a szaktárca Roma Integrációs Főosztályának vezetője. A RIÉP elnökségét évente más ország látja el, hazánk Bulgáriától veszi át az elnöki teendőket. Nem lesz idegen hazánknak a szerep: Magyarország a program előkészítő fázisában – 2003 decembere és 2005 júniusa között – már irányította a testületet.


A magyar kormány elnöksége idejére célul tűzi ki, hogy új résztvevőket – Szlovéniát, Spanyolországot, Moldáviát és Portugáliát – is meghívja a programba. Magyarország szorgalmazza, hogy az Európai Unió intézményei tűzzék napirendjükre a RIÉP stratégiai terveit. A szlovén kormány 2008-ban az EU soros elnöke lesz, ennek keretében a magyar kormány egyeztetéseket indít arról, hogy a program milyen módon lehet része az EU elnökség terveinek.


Közelítő szerepe van


A magyar elnökségi munka fő célja, hogy csökkenjen a távolság a roma és nem roma lakosság életkörülményei között. Növelni kívánják a program ismertségét, a közvélemény és a döntéshozók téma iránti érzékenységét. A RIÉP soron következő eseménye a Nemzetközi Irányító Bizottság ülése lesz szeptemberben Budapesten, amelyet októberben a lakhatással foglalkozó műhelymunka követ. A bizottság a program legfelsőbb konzultatív, tervezési és döntéshozó irányító testülete, tagjai a résztvevő országok kormánydelegáltjai, roma civil képviselők, illetve nemzetközi szervezetek képviselői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik