Pénzügy

Király Júlia a jegybank új alelnöke

Király Júliát nevezte ki a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé Sólyom László köztársasági elnök – a miniszterelnök előterjesztésére – július 3-ai hatállyal. A megbízatás hat évre szól.

Az új alelnök a közgazdaságtudomány kandidátusa, és amellett, hogy egyetemi tanárként dolgozik a Budapesti Corvinus Egyetemen, több évig tevékenykedett a bankszakmában is. 1989-től mostani kinevezéséig a Bankárképző Központnál témavezető, oktatási igazgató, később vezérigazgató – és az intézet egyik tulajdonosa is volt.


Király Júlia a jegybank új alelnöke 1

Király Júlia (fotó:mti.hu)

A Magyar Nemzeti Bankkal is kapcsolatba került már: a ’90-es évek elején az akkori jegybank-igazgató tanácsadójaként. 1995-től napjainkig számos bank igazgatóságának tagja vagy vezetője, és az ő nevéhez köthető a Postabank privatizációja.


Kutatási területe a racionális várakozások, kockázatkezelés a pénzügyi piacokon és a pénzügyi intézményekben, több szakmai folyóiratban jelentek már meg írásai. Tudományos munkássága miatt tagja az MTA Közgazdaságtudományi Bizottságának és a Magyar Közgazdasági Társaság Felügyelő Bizottságának is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik