Pénzügy

Ezereurós minimálbér a sógoroknál

Az osztrákok a munkanélküliség csökkenését várják a bruttó 1000 eurós minimálbér bevezetésétől – írja a vg.hu. Eddig nem volt Ausztriában kötelező a minimálbér szabályozása, most sem törvény szabja meg a mértékét, hanem a munkaadók és a szakszervezetek kötöttek róla egy egyezséget.

Azokban az ágazatokban, amelyekben a legalacsonyabb fizetések 900 euró felett vannak, már 2008 januárjától érvényes lesz az 1000 eurós minimálbér, míg a többi szektorban 2009 elejétől lép életbe az új szabály. A bruttó összegből nagyjából 820-at kapnak kézhez a dolgozók, ez jócskán meghaladja a munkanélküli-segély vagy a hivatalosan 726 eurós létminimum szintjét. Így aztán érdemes lesz munkát vállalni, ez csökkenti a munkanélküliséget és ösztönzi a gazdaságot.


Az Ausztriában bevezetendő minimálbér egyébként nyugat-európai viszonylatban meglehetősen alacsonynak számít, ugyanakkor az új EU-tagállamokhoz – és a nem uniós európai államokhoz – képest óriási összegről van szó. Elég csak belegondolni, hogy milyen különbségek vannak Európában: Luxemburgban 1570 euró, míg Bulgáriában csak 92 a minimálbér összege. Magyarország is hátul kullog a 258 eurójával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik