Pénzügy

Kicsit több nő felvételizett a felsőoktatásba

Kézműves képzésre és óvodapedagógusnak szinte kizárólag nők, míg villamosmérnöknek, mechatronikai mérnöknek szinte csak férfiak jelentkeztek a felsőoktatásba az idén - derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ legfrissebb felméréséből.

Összességében most is több nő (54 százalék) jelentkezett 2007-ben nappali alapképzésre, mint férfi. A nők körében idén is az emberekkel való foglalkozás, a segítő szakmákra felkészítő szakok a népszerűek, azonban a kreativitás sem áll távol a női jelentkezőktől, hiszen elsöprő arányban láttak ők fantáziát a kézműves, illetve a látványtervezés szakban is. Szinte csak nők jelentkeztek gyógypedagógiai képzésekre, egészségügyi gondozás és prevenció szakra is.

Férfiakat jelentősen felülreprezentálva a mérnöki szakokon találni. A gépészmérnök, a faipari mérnök és mechatronikai mérnök kifejezetten férfias szakma, miként a villamosmérnök és mérnök informatikus szakokra is főleg férfiak jelentkeztek.

A középfokú “C” típusú nyelvvizsgákat tekintve az első helyen a gazdaságelemzés áll, ahol a jelentkezőknek csaknem 79,7 százaléka birtokol ilyen dokumentumot. A jelentkezők 72,2 százalékának van nyelvvizsgája a nemzetközi gazdálkodás és több mint 70 százaléknak a germanisztika szakokon.

A felsőoktatásba jelentkezőknek idén is alig több, mint a harmada (34 százalék) beszél magasabb szinten idegen nyelveket, ami az élen szereplő szakokat még inkább kiemeli a teljes mezőnyben.

A tizedik helyezett design- és művészetelmélet szakon is majd kétszer annyian rendelkeznek magasabb szintű nyelvvizsgával, mint az idén jelentkezők általában – olvasható a felmérésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik