Pénzügy

Egyre kevesebb külföldi jön dolgozni

Csökken a külföldiek érdeklődése a magyarországi munkavállalás iránt. A Szociális és Munkaügyi Minisztériumban készült szakmai tanulmányból kiderül az idei első negyedévben összesen 12 600 külföldi kapott munkavállalási engedélyt, illetve regisztráltatta magát, a múlt év hasonló időszakában viszont 16 400.

A csökkenés leginkább azzal magyarázható, hogy a román munkavállalók idén az első negyedévben csak 4520 munkavállalási engedélyt kértek, egy évvel ezelőtt az első negyedévben viszont csaknem a dupláját. A szakmai elemzések szerint a román állampolgárok már más országokat részesítenek előnyben.

Még a Magyarországon ugyancsak hagyományosan nagy létszámban munkát vállaló ukrán állampolgárból is kevesebb érkezett az idén az első negyedévben. Ebben az időszakban 1640 munkavállalási engedélyt adtak ki számukra, egy évvel korábban pedig 2090-et.

Sőt a régi európai uniós tagországokból is csökkent a Magyarországon munkavállalási engedélyt kérők száma, az idei adat 320, az egy évvel korábbi 540.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik