Pénzügy

Akkreditált coachképzés szeptembertől

Vállalati coaching, azaz üzletitanácsadás-képzés indul 2007 szeptemberében a Budapesti Műszaki Főiskola Keleti Károly Gazdasági Karán (BMF KGK). Ez az első olyan két féléves, posztgraduális coachképzés, amelyet a felsőoktatási törvény által előírt módon akkreditáltak.

A kar dékánja, dr. Szűts István elmondta, céljuk az értékeket teremtő, valódi tudást adó vállalati coaching képzés megteremtése hazánkban. Hozzátette, szeretnék elérni, hogy a képzést az itt végzett hallgatók tudása, szakmai felkészültsége minősítse. Ezért az oktatók között olyan elismert külső szakemberek is szerepelnek, mint Mérő László, Baracskai Zoltán, Velencei Jolán, Nahalka István vagy Síklaki István.

Az alapvető coaching ismeretek: a döntéstámogatás, emberi gondolkodás, konstruktivista tanulás, szociálpszichológia tantárgyak mellett a tananyag részét képezik a vállalati ismeretek is, mint például a vállalatvezetés, a gazdaságpszichológia vagy a változások támogatása. Emellett hasznos, angolszász tapasztalatokkal kiegészített gyakorlati-, üzleti útmutatást is kapnak a hallgatók egy tanácsadó cég indításához, működtetéséhez, a kisvállalatok stratégiájának meghatározásához, illetve kisvállalatok finanszírozásához.

Magyarországon kevesen ismerik

A dékán szerint nemcsak azoknak hasznos ez a posztgraduális képzés, akik coachként szeretnének dolgozni, hanem azoknak is, akik tanácsadóként, trénerként dolgoznak vagy ilyen irányú terveik vannak, vagy éppen szeretnék cégüket, cégük működését, problémáit érteni, kívülállóként látni, vagy új karrierre, előrelépésre, pályaváltoztatásra készülnek.

A coach mint szakma hazánkban pár éve vált ismertté, oktatása azonban még nem honosodott meg, a hazai tanácsadók egy része külföldi képzéseken szerezte ismereteit. Az Amerikai Egyesül Államokban, a coaching hazájában, pár éve indult el nagy számban a coachok képzése. A siker mutatója, hogy a coaching piaca az USA-ban még mindig növekszik, annak ellenére, hogy a nyolcvanas években kezdték el alkalmazni ezt a tudásátadási formát. Hazánkban megismétlődni látszik az amerikai tendencia, hogy az üzleti tanácsadók iránti kereslet megugrik, és hosszú időn keresztül várhatóan nem esik vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik