Pénzügy

Az ELTE a legnépszerűbb

A felsőoktatási intézmények közül az ELTE-re szeretnének a legtöbben bejutni. A sorrend ezután Pécs, Szeged és Debrecen.

Az első helyes jelentkezéseket alapul véve az ELTE a legnépszerűbb, majd, minden tizedik felvételiző ide szeretne bejutni – több mint tízezren jelentkeztek ebbe az intézménybe. Utána a vidéki tudományegyetemek következnek: a Pécsi Tudományegyetemre (PTE) 8394-en, a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) 7603-an, a Debreceni Egyetemre (DE) 7520-an adták be felvételi kérelmüket első helyen. Ez a „népszerűségi sorrend” megegyezik a tavalyival.

A nem magyar állampolgárok aránya az előző évhez hasonlóan 2,1-2,2 százalék, közülük közel nyolcszázan határon túli magyarok, a környező országok állampolgárai. De érkeznek felvételi jelentkezések más külföldi országok állampolgáraitól is, például van több vietnámi (42), német (28), orosz (21) és kínai (13) felvételiző is. Néhány államból csupán egy-egy jelentkezés érkezett, például Japánból, Kongóból, Kanadából.

A 2007-es felsőoktatási jelentkezők között az összes korosztály képviselteti magát, a többségük azonban 25 évnél fiatalabb. A jelentkezők átlagéletkora, akárcsak tavaly, valamivel 22 év felett van a 2007-es évben. A többség (mintegy 80 százalék) legfeljebb 25 éves, de az ennél idősebb korosztályokban is népszerű a továbbtanulás: ezres nagyságrendben vannak a 40 év felettiek, sőt az 50 évnél idősebbek is több mint háromszázan vannak, sőt még 60 év felettiek is szeretnék felsőoktatási kereteken belül képezni magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik