Pénzügy

Kiegyenlítődnek a reálbérek

Magyarországon csökkenni kezdett, a környező országokban ellenben gyorsan nő a reálkereset. Lassan kiegyenlítődnek a különbségek.

Radikális trendfordulót jelez ugyan a reálkeresetek idei első két havi 7,2 százalékos csökkenése Magyarországon az elmúlt tíz évhez képest – írja a Világgazdaság a KSH múlt heti jelentésére hivatkozva. A térségi összehasonlításból kiderül, hogy a magyar reálkeresetek még így is jóval magasabb szinten vannak 2000-hez képest, mint Cseh- és Lengyelországban vagy Szlovákiában.

2006-ban a magyar reálkeresetszint 43,8 százalékkal haladta meg a 2000. évit. Ugyanebben az időszakban Csehországban 30,1, Lengyelországban 15,6, Szlovákiában pedig csupán 12,8 százalékkal nőttek az átlagos reálkeresetek. Így az idei első két hónap hazai radikális csökkenése és a térség többi országában megfigyelt gyorsuló növekedés voltaképpen az elmúlt hat évben kialakult különbségek kiegyenlítődésének fogható fel.

Jelentős csökkenés

Itthon az idei év lesz az első a kilencvenes évek közepe óta, amikor jelentősen csökkennek a reálbérek. A keresetek 2001-ben kezdtek növekedni, aminek fő oka a Medgyessy-kormány által a közszférában 2002-ben végrehajtott közel 50 százalékos béremelés, illetve a minimálbér 25 százalékos egyszeri, majd további jelentős emelése volt.


Ebben az időben a hazai össztermék 4,3 százalékkal nőtt, a reálkeresetek viszont 13,6 százalékkal bővültek. 2004-ben részleges korrekció történt: visszafogták a költségvetési szféra béreit és a következő évre ütemezték át a 13. havi közalkalmazotti illetményeket – így statisztikailag enyhén csökkent a reálbér, míg 2005-ben épp emiatt ismét a GDP-növekedést meghaladó mértékben bővültek a reálkeresetek.

A 2006-os évközbeni költségvetési kiigazítás és a szeptemberben megugrott infláció hatására tavaly a hazai össztermék bővülésénél valamivel lassabban növekedett a reálbérszint. Ugyanez folytatódott 2007 elején: a tetőző infláció hatására a reálbér februárban európai összehasonlításban is szokatlanul nagy mértékben, 8,2 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.

Hatéves rekord Lengyelországban

Míg Magyarországon csökkennek, tőlünk északabbra rohamosan nőnek a reálbérek. Szlovákiában az idei év első két hónapjában látványosan megugrottak a keresetek: az iparban januárban 8,6, februárban pedig 9,1 százalékkal nőttek a reálbérek, márpedig ekkora mértékű havi emelkedésre két éve nem volt példa.

Lengyelországban a nominális átlagbérek márciusi, 9,1 százalékos növekedése legalább hatéves rekordot jelent, és bár az ebben a hónapban regisztrált, 2,5 százalékos infláció a közelmúlt adatait tekintve magasnak tekinthető, még így is jóval alatta marad a 2004 második felére jellemző, négy százalék feletti értékeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik