Pénzügy

Tapasztalatszerzés önkéntes munkával

Az ÖTLET programra jelentkezett fiatalok 10 hónapon át dolgozhattak önkéntesként szakemberek oldalán. Fizetést ugyan nem kaptak, de a legtöbb költségüket megtérítették. A résztvevők egyharmada azóta álláshoz jutott, mások külföldön tanulnak tovább. A következő programra még április végéig lehet pályázni.

A tavaly májusban indult 10 hónapos programról most készültek el az első értékelések. A civil kezdeményezés célja elsősorban az, hogy a pályakezdőket munkatapasztalathoz juttassa.
Vagyis az a fiatal, aki az ÖTLET programra jelentkezett, munkát kapott: 10 hónapon át dolgozhatott szakemberek oldalán. Az első programra országszerte 181 fiatal jelentkezett, őket 117 intézmény vagy civilszervezet fogadta be, ahol mentori szolgáltatást is biztosítottak nekik.

A pályakezdők fizetést nem kaptak, viszont többféle juttatás is megillette őket. Például a folyamatos, tíz hónapos baleset- és felelősségbiztosítás, az étkezési és a szállásköltség-támogatás, abban az esetben, ha a fiatal a lakóhelyétől távolabb önkénteskedik. Emellett megtérítették a telefonköltséget és az útiköltséget is, valamint képzési vagy továbbképzési támogatást is kaptak. Egyes munkakörökhöz járt a munkaruházati támogatás, illetve ha kiemelkedően jól végezték munkájukat, jutalmat is kaptak.

Újra lehet pályázni

Az Ötlet programban 18-26 év közöttiek vettek részt, az ország bármely településén élő fiatal bekapcsolódhatott. Idén a korhatár 30 év, a jelentkezési határidő pedig április 30. A programra tavaly az Országos Foglalkoztatási Alap keretéből összesen 190 millió forint állt rendelkezésre. A résztvevők többek között könyvtárakban, kórházakban, civilszervezetek irodáinál dolgoztak önkéntesként, de olyan is akad köztük, aki egy nemzeti parkban talált fogadó szervezetre.

A Fiatalok a Vidékért Egyesület például a közép-magyarországi régióban segített a program lebonyolításában. Itt összesen 21-en vettek részt önkéntesként a munkában. Az eddigi adatok szerint Budapesten és Pest megyében a résztvevők egyharmada máris bejelentett álláshoz jutott, két fiatal külföldi szakmai gyakorlaton vesz részt a Leonardo program keretétében, de akadt olyan is, aki továbbtanult nappali tagozaton. A program más szempontból is hatékonynak bizonyult: az önkéntesek közül 16-an szereztek nyelvvizsgát, 13-an pedig valamilyen tanfolyamot végeztek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik