Pénzügy

Kevesebb román és bolgár dolgozna nálunk

Kevesebb külföldi folyamodik munkavállalási engedélyért Magyarországon. A román és bolgár munkavállalók inkább más uniós országokban próbálnak szerencsét.

Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok, Románia és Bulgária állampolgárai számára megnyitott szakmák körének bővítését javasolja hamarosan a kormánynak a munkaügyi tárca. Erről Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára beszélt Szegeden.

„A minisztérium a következő hetekben javaslatot fog tenni a kormánynak, hogy elsősorban a hiányterületek szakmunkás munkaköreivel bővüljön az a kör, ahol munkaerőpiaci elemzés nélkül kaphatnak munkavállalási engedélyt román és bolgár állampolgárok” – mondta a szakállamtitkár az országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának kihelyezett ülésén.

A Magyarországon munkavállalási engedélyért folyamodó külföldi állampolgárok száma mintegy egyharmadával csökkent az első negyedévben, az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest. Például tavaly 8381 román és bolgár munkavállaló kért ilyen engedélyt az év első három hónapjában, idén viszont mindössze 6052-en. Székely Judit szerint ebben közrejátszik az, hogy Magyarország nem az első számú célország az újonnan csatlakozottak számára, hiszen számos uniós tagország teljesen megnyitotta munkaerőpiacát. Spanyolországban például az év első két hónapjában 110 ezer román és 90 ezer bolgár állampolgár jelent meg.

Romániából elsősorban fizikai dolgozók és szakmunkások érkeztek Magyarországra főként az építő- és fémiparba, leginkább a hiányszakmák területére. Emellett azonban az egészségügyben is el tudnak helyezkedni a külföldről érkező orvosok és szakápolók.


Nagy Ágnes, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója elmondta: az országos tendenciához hasonlóan a Dél-Alföldön is csökkent a munkavállalási engedélyt kérő román és bolgár állampolgárok száma. 2006-ban az első negyedévben 1100-an, az idei esztendőben pedig csupán 522-en kértek ilyen engedélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik