Pénzügy

Több jutna közcélú munkákra

A tervek szerint azoknak az önkormányzatoknak jutna pluszpénz közcélú munkára, amelyek több ilyet szerveznek, vagy a településükön sokan élnek szociális segélyből. Amelyik önkormányzat nem használja fel az összes pénzt, az kevesebbet kapna a következő időszakban.

A közcélú munkák hatékonyabb finanszírozását teszi majd lehetővé az a kormányrendelet, amelynek tervezete a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján olvasható.

Az idén, a korábbi évekhez hasonlóan 15,12 milliárd forint áll rendelkezésre a közcélú foglalkoztatáshoz. Ezt kellene úgy hasznosítani, hogy a pénz minél nagyobb része kerüljön olyan önkormányzatokhoz, amelyek egész évben egyenletesen szervezik ezeket a munkákat. Ugyanakkor az a cél, hogy olyan önkormányzatok is forráshoz jussanak, amelyek nem csupán a számukra eredetileg biztosított összeget, de annál többet is képesek e tevékenységek finanszírozására felhasználni.

Az önkormányzatoknak kötelező feladata, hogy foglalkoztassák azokat az aktív korúakat, akik rendszeres szociális segélyt kapnak. Ennek egyik meghatározó formája a közcélú munka. A közcélú foglalkoztatást az önkormányzatok a Munkaerőpiaci Alapból a központi költségvetésbe átcsoportosított összegből fedezik. A korábbi években az átcsoportosíthatóság hiánya miatt jelentős összeg maradt meg azoknál az önkormányzatoknál, amelyek kevesebb közcélú munkát szerveztek, miközben sok önkormányzatnál forrás hiányában nem tudtak több munkát indítani.

A problémát mérsékelte, hogy 2003-tól lehetővé vált az önkormányzatok közötti átcsoportosítás, a közcélú foglalkoztatásra fel nem használt összeg foglalkoztatási célokra történő visszajuttatása. A múlt évben például az átcsoportosítható összeg – 791 millió forint – az önkormányzatok által benyújtott többletigény 76,4 százalékára volt elegendő.

Több jutna a segélyezetteknek

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján közzétett költségvetési törvény, illetve kormányrendelet tervezete azonban további átcsoportosításra is lehetőséget adna. A terv szerint azok az önkormányzatok, amelyek az első félévben az időarányosnál kevesebb pénzt használnak fel a közcélú munkára, a második félévben már csökkentett forráshoz jutnának. A különbözetet viszont az egész évben egyenletesen többlet közcélú munkát szervező önkormányzatok igényelhetnék meg.

A módosítás nagyobb arányú foglalkoztatást tesz lehetővé azokon a településeken, ahol az átlagnál magasabb a rendszeres szociális segélyre jogosultak, illetve az önkormányzat által közcélú munkával foglalkoztatottak száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik