Pénzügy

Pályaválasztás: csak az önismeret segít

A fiatalok többsége még mindig külső hatásra – a szülők, az ismerősök példái és a média által sugallt kép alapján – választ pályát, pedig hosszú távon csak a belső hajtóerő és az érdeklődés okoz elégettséget és tartja szakmájukban a munkavállalókat.

Ingyenes tanácsadások

Pályaorientációval és pályakorrekcióval kapcsolatos problémákat old meg a Foglalkozási Információs Szolgálat, Budapest, III. kerület (Békásmegyer), Heltai Jenő tér 7. Telefon: 1/243-8670.

Készségfelmérést és pályaorientációs tanácsadást is tartanak az Országos Felsőoktatási Információs Központban (Bejelentkezés telefonon: (06-1)-477-3131)

A munkaügyi központok mindegyike felajánlja a regisztrált álláskeresőknek munkavállalási tanácsadóval való konzultációt. Szintén tanácsadói segítség vehető igénybe a Fővárosi Munkaügyi Központ Diplomás és Ifjúsági Irodájánál (1/302-13-47, 1/302-1469) és az Álláskeresők Klubjában. Emellett az egyetemen, főiskolán tanulók a helyi karrierirodák közvetítésével is kaphatnak tanácsadói tippeket.


Pályaválasztás: csak az önismeret segít 1

Pályaválasztás: csak az önismeret segít 2

A fiatalokat tanulmányaik alatt a folyamatos megfelelési kényszer viszi előre. A vizsgák letétele, a főiskolára vagy egyetemre való bejutás mellett nem jut idejük alaposabban körülnézni a világban. „Kevesen tájékozottak a személyiségükhöz, érdeklődési körükhöz illő foglalkozásokról. A választásban erősen érződik a család hatása. Emellett megjelent, és egyre erősebb befolyásoló tényező a média – például az elmúlt években növekedett meg a lakberendezés, utazás, természetfotózás iránti érdeklődés a hasonló tematikájú tévécsatornák bővülésével”- mondta a FigyelőNetnek Kiss István szakpszichológus, aki pályaorientációs tanácsadással foglalkozik.

A szakirodalom a pályaválasztás fogalma helyett az életpálya-építés kifejezést használja, a változó körülmények miatt ugyanis a munkavállalók folyamatos pályakorrekcióra kényszerülnek. Például egy egyetemi munkatárs sem elégedhet meg azzal, hogy kizárólag saját tudományterületének elmélyült kutatásával töltse napjait. A munkafeltételek biztosításához képesnek kell lennie gazdasági kérdésekben állást foglalni, pályázatokat írni, vagy éppen forrásokat teremteni.

Interjú a célokért

Kiss István elmondta, a pályatanácsadás során egészen a gyermekkortól kezdve feltárják a tanácsadásban résztvevő munkamódjának jellemzőit. Interjúk, kérdéssorok segítségével tisztázzák a motívumokat, a célokat és a személyiségjellemzőket.

„A szakmákkal kapcsolatban könnyen azonosítható, hogy milyen lehetőségeket, milyen típusú élményeket kínál a feladatok megoldása a mindennapok során” – véli a pszichológus és példákat is említ. Akik szívesen foglalkoznak mások jólétével, közreműködnének különféle problémáik megoldásában vagy képességeik fejlesztésében, azoknak nem nehéz azonosítani az egészségük, oktatás vagy szolgáltatások területeit. Viszont akik nem szívesen mélyednek el a részletekben, inkább nagy összefüggésekben gondolkodnak, ügyesen átlátják a különféle feladatok támasztotta követelményeket és élvezik azt, hogy másokat meggyőzhetnek – nos ők jó terepet találnak az üzleti kommunikációval kapcsolatos irányítói, szervezői munkakörökben. Akik pedig arra vágynak, hogy tisztán látható szabályok alapján dolgozzanak, főnökeik pontosan megmutassák vagy megmondják feladataikat, hagyományos munkaidőben és foglalkoztatási keretben tevékenykedjenek, azoknak az adminisztráció, a jogi és igazgatási területek kínálata lehet az ideális választás.

A belső motiváció mindenek felett

„A valódi belső motiváció hiánya előbb-utóbb zavart okoz az életpálya építésében” – tette hozzá a pszichológus. Teljesen különböző hatékonysággal tevékenykedik és eltérő elégedettséggel éli meg a pályáját az, aki belső igényei alapján, a neki teljesen személyre szabott munkát végzi, mint az, aki csak megcsinálja a feladatait, mert éppenséggel meg tudja tenni. Az előbbi számára a különféle problémák, akadályok kihívást jelentenek, keresi a megoldandó feladatokat. Az utóbbi mindennel elégedetlen, boldogtalan, idővel kiégett és pályamódosításra kényszerülő munkatárs lesz.

Aki nem akar doktor lenni

Doktori képzés előtt álló diplomás jelentkezett be tanácsadásra. Kitűnőre érettségizett, nyitott volt számára az összes pálya, ő pedig úgy érezte, leghelyesebb biológiatanárának példáját követni. Izgatták az összetett problémák, szeretett gondolkodni, ezért logikusnak tűnt választása. Az egyetemen is jól teljesített, ezért felajánlották számára a doktori képzést. Amikor magára maradt a laboratóriumban, rádöbbent, nagyon magányos. A kutatói tevékenység, éveken keresztül eredmények és azonnali megerősítés nélkül nem neki való. A konzultációk során nyilvánvalóvá vált, hogy az számára inkább egy emberekkel foglalkozó, üzleti jellegű szakma a legjobb választás.


Felmérés számítógéppel

A pálya- és szakmaválasztásban bizonytalan fiatalok több helyen is segítséget kaphatnak a jó döntés meghozatalában. Elsősorban érdeklődési körét és az ehhez illő szakmákat mérheti fel az, aki ellátogat Budapesten a Foglalkozási Információs Tanácsadóhoz (FIT) Békásmegyeren a Heltai Jenő tér 7. alá. A szolgálat képességfelmérést, pszichológiai munkát nem végez, hanem a tanácsadók érdeklődés alapján ajánlanak szakmákat. Az érdeklődők 4-5 perces filmeket nézhetnek meg az egyes szakmákról illetve különféle mappákba rendezve tekinthetik meg, hogy a kedvelt szakma sikeres elsajátításához mi szükséges. A pályaválasztás előtt állókon kívül sok tanár, szülő illetve pályakorrekció előtt álló fiatal is megfordul a kirendeltségen.

A FIT-hez betérők kétfajta számítógépes programmal tesztelhetik érdeklődési körüket. A Choices fantázianevet viselő kanadai programmal a megfelelő szakmát lehet kiválasztani 12 szempont alapján. A másik programmal pedig az érdeklődést lehet felmérni. Itt 50 kérdés alapján, különböző szituációs helyzetek modellezésével adható válasz és diagnózis a kedvelt területekről. A szoftver a kitöltőket öt típusba sorolja: a kétkezi munkát szerető tárgyiasak, az emberekkel foglalkozni szerető szociális beállítottságúak, az önálló munkavégzésben gondolkodó irányítók, az állandó innováción fejüket törő, kreatív újítók és az ismétlődő feladatokat szerető és ezért adminisztratív munkát szerető módszeresek. Ez azonban csak akkor működik hatékonyan, ha jó a pályaválasztás előtt álló fiatal önismerete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik