Pénzügy

Nem aggódnak a munkahelyük miatt a magyarok

Tízből csaknem hét magyar biztos abban, hogy nem veszíti el a munkahelyét a közeljövőben, míg a szlovákoknál ez az arány az 50 százalékot sem éri el. A régi tagországok lakói általában optimistábbak, a listát Svédország, Belgium és Ausztria vezeti.

Az aktívan dolgozó európaiak 84 százaléka biztos abban, hogy képes lesz megtartani munkahelyét az elkövetkezendő hónapokban. Ez három százalékponttal magasabb, mint a 2004 novemberében mért adat – derül ki a TNS kutatócég legújabb Eurobarometer tanulmányából.

Magyarországon a válaszadók csaknem 70 százaléka biztos abban, hogy a közeljövőben is megőrizheti állását, és hasonlóak az adatok a környező országokban is. Leginkább a szlovák válaszadók aggódnak a munkahelyük miatt: szomszédaink mindössze 49 százaléka érzi biztosnak állását.

A felmérés során harmincezer embert kérdeztek meg nem csak az unió 25 tagállamából, hanem a felmérés idején még csatlakozásra váró Romániából és Bulgáriából, a második körben csatlakozó országokból, valamint a ciprusi török közösségből.

Optimisták a svédek

A harmincezer főt megkérdező felmérés szerint a stabilitásra vonatkozó pesszimizmus 13 százalékra esett vissza, ez 2004 novemberéhez képest 4 százalékpontos csökkenést jelent. Az állás megtartásába vetett bizalom Svédországban a legmagasabb, 92 százalék, de az élbolyban ott van Belgium (91 százalék), Ausztria (91 százalék), az Egyesült Királyság (90 százalék), Luxemburg (90 százalék), Dánia (90 százalék) és a Cseh Köztársaság (90 százalék) is.

A legrosszabb eredményt Szlovákia érte el, ahol csak a válaszadók fele érzi biztosnak az állását, míg a törökök hatvan százaléka hisz abban, hogy a közeljövőben is megmarad az állása. Magyarországon és Bulgáriában egyaránt 68 százalék, Romániában 69 százalék az így gondolkodók aránya, de nem éri el a nyolcvan százalékot Görögország (78 százalék), Franciaország (78 százalék), Litvánia (73 százalék) és Lengyelország (71 százalék) sem.

Nem számít a munkanélküliség

Érdekes módon bár mind Lengyelország, mind Szlovákia – a legnagyobb munkanélküliséggel küzdő két ország – a lista végén található, a két országban mért számadatok nagyban különböznek egymástól. A lengyelek bizakodóbbak a szlovákoknál és bizalmi indexük is emelkedett valamelyest (2004 novembere óta két százalékponttal), míg Szlovákiában a bizalom kismértékben – két százalékponttal – esett.

A bizalmi index növekedése különösen szembetűnő Litvániában, ahol 13 százalékkal nőtt 2004 novembere óta és Lettországban, ahol a 87 százalékos bizalmi index 12 százalékponttal volt alacsonyabb két éve. Luxemburgban ezzel szemben hét ponttal csökkent a bizalmi index – igaz, így is 90 százalékon áll.

Marita Carballo, a TNS Polling & Social globális vezetője szerint reményt keltő, hogy az európai lakosok munkájuk megtartásába vetett bizalma nőtt az elmúlt két évben. „Míg a régi tagországokban általában nagyobb mértékű bizakodás tapasztalható, néhány új tagállam – Csehország, Lettország és Ciprus – lakói is optimisták” – tette hozzá. Marita Carballo szerint a munkanélküliség kétségkívül nagyon fontos kérdés az európaiak számára és a munkahely stabilitására vonatkozó bizalmi index javulását az európai gazdaság jó teljesítményének jeleként kell értékelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik