Pénzügy

Veszélyben a kedvezményes munkaidő

Munkaadók támadják az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozók rövidített, heti 36 órás munkaidejét. A vegyészszakszervezet szerint a kedvezmény eltörlésével a munkavállalók 10 százalékát elbocsáthatják – írja a Népszabadság.

A munkáltatók szerint idejétmúlt az 1990 óta hatályban lévő kormányrendelet az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozók heti 36 órás munkaidejéről. Az utóbbi években ugyanis az érintett cégek nagyon komoly, a környezet- és a munkakörülmények javítását célzó technológiai beruházásokat végeztek. A munkáltatók érvei szerint a rendelet betartásával versenyhátrányt szenvednek más cégekkel szemben. Több alkalmazottat kell foglalkoztatniuk ahhoz, hogy a munkaidőbeosztásnál ne lépjék túl a heti 36 órás munkaidőt.

Az érdekvédők nem vitatják, hogy a munkaadók többsége sokat áldozott a XXI. századi munkakörülmények megteremtéséért. A vegyészszakszervezet alelnöke, Révész Tamás azonban azt is tapasztalta, hogy a kis vállalkozásoknál, sok helyen nem szüntették meg az egészségre káros tevékenységet, tehát a munkavállalók egészsége továbbra is veszélynek van kitéve, ezért indokolt a rövidített munkaidő.

Székely Tamás szerint, ha a veszélyes anyagokkal dolgozó kohászatban, a gyógyszer-, a festék- és a gumiiparban, az ércbányászatban, a kádkőgyártásban, az ólom- és vegyi ártalomnak kitett egyéb munkakörökben megszüntetik a munkaidő-kedvezményt, a munkavállalók 10 százalékát elbocsátják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik