Pénzügy

Szakmai testület felügyeli az Állami Foglalkoztatási Szolgálatot

A régiós rendszerhez igazodó Szakmai Felügyelő Tanács segíti az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tevékenységét.

A tanácsban elsősorban a minisztériumi szakemberek, illetve a foglalkoztatási szolgálat egyes intézményeinek vezetői kapnak helyet, de néhányan képviseltethetik magukat az ügyfelek érdekköréből is. Így például az álláskeresők, a munkavállalók, illetve a munkáltatók képviseletében egy-egy helyet kap a testületben az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkáltatói oldala. Ugyancsak ügyfelek a foglalkoztatási szolgálatnál az önkormányzatok is, az ő képviseletükre is meghívnak a testületbe egy gyakorlati önkormányzati szakembert.

A tanácsot a minisztérium koordinációs szakállamtitkára vezeti, és a tárca további három tagot is küld a testületbe. Részt vesz a tanács munkájában a foglalkoztatási szolgálat országos irányító intézményének vezetője, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója. Helyet kap a tanácsban a szolgálat különféle szintjeinek képviselete is.

A testület egyébként tájékozódhat a foglalkoztatási szolgálat országos, regionális és helyi intézményeinek munkájáról, annak hatékonyságáról, arról, hogy mennyire hatékonyan használják fel a Munkaerőpiaci Alap forrásait. A tanács javaslatokat is kidolgozhat a hatékonyabb munka, pénzfelhasználás érdekében. Véleményezheti az egyes szinteknek jutó források elosztását, a vagyongazdálkodást, ezekben a témakörökben is ajánlásokat dolgozhat ki. A tanács informálódhat az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló programok hatékonyságáról is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik