Pénzügy

Mobil húsbolttól biogáz-áramfejlesztőig

Biogáz-áramfejlesztő, motoros utazási iroda és mobil húsbolt. Ezek a vállalkozási ötletek értek díjakat az első alkalommal meghirdetett „A jövő fiatal vállalkozója” pályázaton, ahol egyetemisták és főiskolások mutathatták be vállalkozási terveiket.

„A jövő fiatal vállalkozója” címet viselő pályázatot tavaly októberben hirdette meg a Dreher Sörgyárak Zrt. a gazdasági szakirányú egyetemi és főiskolai hallgatóknak. Kilencvennégy regisztráció érkezett huszonegy felsőoktatási intézményből. A legtöbben a Budapesti Corvinus Egyetemről és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről pályáztak. Első körben üzleti, marketing és pénzügyi tervet kellett készíteni, majd a második szakaszban a továbbjutóknak szakmai zsűri előtt angolul kellett bizonyítaniuk saját maguk vállalkozói képességét és azt, mennyire életképes a vállalkozásuk.Az első helyezett 3 millió forintos, a második és harmadik helyezettek 1-1 millió forintos tőkejuttatást és fél éves ingyenes tanácsadást kaptak.

Banánhéjból áram

A fődíjat és ezzel a 3 millió forintos tőkejuttatást Kiss Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem másodéves közgazdász hallgatója kapta, aki vállalkozásával biogáz-áramfejlesztő készülék gyártását és forgalmazását célozta meg. A tervek szerint a hamarosan elkészülő két méter átmérőjű és két méter magas készüléket a kertben is el lehet helyezni. „Bedobom a banánhéjat és működik a mosógép” – szemléltette a készülék hasznát a győztes a díjátadón.

A gép a beadagolt szerves hulladékot az úgynevezett termofil erjesztés módszerével árammá és hővé alakítja. Négy éves kutatás és fejlesztés áll mögötte, de Péter eddig kezdőtőke hiányában nem tudta legyártani a prototípust és ezzel elindítani a vállalkozást.

A biogáz-áramfejlesztő körülbelül egymillió forintba kerül majd, ám ezért a pénzért 270-300 ezer forint értékben termel áramot és 180-200 ezer forint értékben hőt. Tehát 2-3 év alatt megtérülhet a befektetés. Kiss Péter a FigyelőNetnek elmondta, folynak hő- és áramszolgáltatókkal tárgyalások a többletenergia átadásáról. Az áramfejlesztőre az első időszakban potenciális vevők lehetnek azok a mezőgazdasági vállalkozások, amelyek napi 40 kiló szerves hulladékot halmoznak fel.

Mindent a motorosoknak

A második díjat és – az ING Bank 1 millió forintos szakmai különdíjával– összesen 2 millió forintos tőkejuttatást Dénes Kálmán, a Budapesti Gazdasági Főiskola idegenforgalom és szálloda szakos hallgatója nyerte el a motoros utazási iroda tervével. Kálmán a szabadidejében maga is motorozik, innen jött az ötlet, ráadásul ilyen iroda még nem létezik Magyarországon. A vállalkozási terv elindítása egy piackutatással indult. Egy motoros honlapon lehetett kérdőívet kitölteni a motorosokra specializálódott utazási iroda ötletétől. A válaszadók 92 százaléka igénybe venne egy ilyen szolgáltatást, ezért Dénes Kálmán belevágott a terv elkészítésébe. A tervek szerint az iroda olyan utazási csomagot kínálna, amely tartalmazza az útvonalat, vállalja a szállásfoglalást, egy-egy hosszabb út során a csomagok szállítását egy kísérő kisbusszal.

Húskimérés az autóból

A harmadik helyet és az egymillió forintos kezdőtőkét Velner Verita, a győri Széchenyi István Egyetem közlekedésmérnök szakos hallgatója nyerte mobil húsbolt ötletével. A beledi egyetemista abból indult ki, hogy nagyon sok kisközségben autóból árulnak pékárut, tejet, ám mozgó húsboltot még senki sem indított. Verita egyszemélyes vállalkozási formában szeretne dolgozni. Állategészségügyi szakközépiskolában végzett, majd OKJ-s tanfolyam keretében kereskedő-boltvezető képesítést szerzett. Úgy érzi, szakmailag megtanulta az alapokat.
Jelenleg nincs konkurencia, kicsi a befektetési igény, gyors a pénzforgási sebesség, a romlandó termékek miatt pedig alacsony a tárolási költség – sorolja az előnyöket Velner Verita.

Az első tízbe bekerült vállalkozási ötletek között szerepelt még esküvőszervezés, ételbár cukorbetegeknek és laktózérzékenyeknek, speciális nyelvoktatás valamint piackutatás és tanácsadás kis- és középvállalatoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik