Pénzügy

A diplomások még jelentkezhetnek a felsőoktatásba

A főiskolai diplomával rendelkezők még március 19-ig jelentkezhetnek a felsőoktatásba és a mesterképzések vagy a kiegészítő képzések között válogathatnak. A többieknek már csak az augusztusi pótfelvételi maradt.

Az eredetileg március 15-i határidő az ünnep és a hosszú hétvége miatt tolódott március 19-re, hétfőre. Eddig lehet elküldeni a jelentkezést a felvételi tájékoztatóban K-val vagy M-mel jelölt képzésekre. Alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre, felsőfokú szakképzésre, valamint diplomásoknak meghirdetett alapképzésre február 15. után nem lehet jelentkezni. Aki mégis szeretne bekerülni a felsőoktatásba, az a nyári pótfelvételin még próbálkozhat, igaz, akkor már csak néhány szak költségtérítéses képzésére lehet jelentkezni.

A kiegészítő alapképzések helyét előbb-utóbb a mesterképzések veszik át. Most azonban még jelentkezhetnek azok, akiknek főiskolai végzettségük van és egyetemi diplomát szeretnének ugyanazon a szakon, illetve akik a diplomájukra épülő tanári képzésben szeretnének részt venni.


Egyre több lesz a mesterszak


A mesterképzés is a diplomások számára nyitott. Elsősorban a bachelor végzettségű hallgatókat várják, belőlük azonban még kevés van, mivel csak idén végez az első, 2004-ben indult évfolyam. 2006-ban azonban már csak bachelor szakokat indíthattak az egyetemek és a főiskolák, és ezzel párhuzamosan megkezdődött a mesterszakok akkreditációja is.

A kiegészítő képzéssel szemben mesterszakra nem csak az ugyanolyan végzettségűek jelentkezhetnek. A szabad bölcsészet alapszakosok például választhatnak a filozófia, a kommunikáció és médiatudomány vagy akár a művészettörténet mesterszakok között. Aki viszont mechatronikai mérnök mesterszakra menne, annak az a legjobb, ha ugyanolyan alapdiplomája van, igaz, sikerrel jelentkezhetnek a villamosmérnöki, energetikai mérnöki, vagy a mérnök informatikus végzettségűek is, ha megvannak a kért kreditpontjaik. Míg az alapszakokra egységesek a jelentkezési feltételek, a mesterszakokon az intézmények állapítják meg azokat, ezért érdemes böngészni az intézményi honlapokat. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján, a Felvi.hu-n pedig szakkereső is működik azoknak, akik nem tudják, a végzettségükkel milyen mesterszakon folytathatják tanulmányaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik