Pénzügy

Egy önéletrajz is elég

Új szolgáltatást vehetnek igénybe azok, aki Europass önéletrajzzal rendelkeznek: néhány online állásközvetítő oldalon már fel tudják tölteni az önéletrajzukat, így nem kell a hosszadalmas kitöltéssel bajlódniuk.

Az Europass részei

1. Önéletrajz: a sablonok segítségével egyszerűen kitölthető, az egyes rubrikáknál segítséget és mintaválaszokat is felajánl. Az üresen hagyott sorok törölhetők, ha a bekezdés nem releváns.

2. Nyelvi útlevél: nyelvtudás mellett a külföldi nyelvi tapasztalatok is bemutathatók

3. Oklevélmelléklet: a felsőoktatási intézmények bocsátják ki a diploma mellé, hogy bővebb információt adjanak a megszerzett végzettségről.

4. Bizonyítvány-kiegészítő: hasonló az oklevélmelléklethez, a szakképzettséget adó bizonyítványokkal együtt adják ki a vizsgáztató intézmények, azért, hogy részletes információkat adjanak a végzettségről.

5. Mobilitási igazolvány: külföldi tanulmányokat vagy szakmai gyakorlatot lehet vele igazolni.


Egy önéletrajz is elég 1

Egy önéletrajz is elég 2

Az új szolgáltatás lényegesen leegyszerűsíti az Europass-önéletrajzzal rendelkező munkakeresők álláskereső-adatbázisokba való jelentkezését.

Az Europass önéletrajz egyrészt önálló dokumentumként használható, Word- és PDF-formátuma a szokásos módon bármely pályázati jelentkezéshez elküldhető. Másrészt az önéletrajz XML-változata – amely online kitöltés esetén áll rendelkezésre – lehetőséget ad arra is, hogy a már kitöltött önéletrajzot egy kattintással feltöltsék más, hasonló technológiát alkalmazó munkaerő-közvetítők internetes adatbázisaiba is. Így nem kell többször regisztrálni és azzal bajlódni, hogy minden álláskereső oldalon külön megadjuk adatainkat, korábbi munkahelyeinket, érdeklődési körünket és így tovább.


Folyamatosan bővül azon oldalak száma, ahová az Europass önéletrajz is feltölthető, de a TTI Hungary (www.tti-hungary.hu), a Humán Centrum (www.humancentrum.hu) és a Job Center (www.job-center.hu) adatbázisai már most is elérhetőek. A bővülés a Nemzeti Europass Központ honlapján (www.europass.hu) nyomon követhető.

Egységes önéletrajzzal Európában

Az Európa Tanács által 2005. január 1-én útjára indított Europass dokumentumok megkönnyítik a pályázást és a munkaerő-kiválasztást azáltal, hogy szerkezetében és formájában jól átlátható és egységes pályázati anyagokat tudnak készíteni az álláskeresők.

A magyar Nemzeti Europass Központ működésének első teljes naptári éve a 2006. volt. A magyar nyelvű Europass CV és nyelvi útlevél 2006. májusától nem csak letölthető, hanem online is kitölthető. Az Europass oklevélmellékletet pedig – a 2005. évi CXXXIX. törvény értelmében – 2006. március 1-től kötelező kiadni a diplomák mellé ingyen, magyarul és angolul.

A hazai europass központ statisztikái szerint 2005-ben még csak 8408 magyar önéletrajz-mintát töltöttek le, egy évvel később azonban már csaknem negyvenezret. Igaz, a magyar állampolgárok nem biztos, hogy a magyar nyelvű önéletrajz-mintát töltik le. Az összeurópai statisztikák is folyamatos emelkedést mutatnak: 2005-ben 966 ezer letöltést, tavaly viszont már 1,7 milliót regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik