Pénzügy

Tízezernél is többen tanulnak ingyen

Az egy éve működő Lépj egyet előre! program keretében eddig 12 500-an kezdhettek el valamilyen tanfolyamot, elsősorban olyanok, akiknek eddig semmilyen képzettségük nem volt.

Sikeres volt az álláskeresők, munkavállalók körében a 2006 februárjában indított „Lépj egyet előre” program: eddig 28 500-an jelentkeztek, és 12 500 jelentkező kapott lehetőséget arra, hogy ingyenesen az adott térségben leginkább keresett szakmához jusson – tájékoztatta Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese az MTI-t.

A csaknem harmincezer jelentkezőből azért kaphattak csak 12 500-an támogatást, mert nagyon sok volt az olyan pályázó, aki már rendelkezett valamilyen szakmával, a program pedig elsősorban a szakképzetlenek képzését kívánja támogatni.

A program első szakaszához rendelkezésre álló 4,2 milliárd forinton felüli pótlólagos keretből még körülbelül 600 jelentkező kaphat majd támogatást, ezzel a mostani keret kimerül. A többiek már a márciusra, áprilisra tervezett újabb pályázati kiírást követően vehetnek részt a képzéseken.

Az unió is segít

Az újabb pályázati kiírások alapján a következő két évben évente tízezer álláskereső, munkavállaló kap lehetőséget szakma elsajátítására, az ehhez rendelkezésre álló támogatási keret két évre 10,6 milliárd forint. A 4,2 milliárd forint és a 10,6 milliárd forint 75 százalékát az Európai Unió finanszírozza.

Ez a program azonban csak a képzések egy részét jelenti, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által egy évben a különféle képzésekbe bevont személyek száma ugyanis a 100 ezret is eléri. A népszerűség valószínűleg a felajánlott szakmák sokaságával, a képző intézmények közelségével, a képzések jobb időbeosztásával magyarázható. Azok az álláskeresők, akik nem regisztráltatták magukat, vagy olyan munkavállalók, akik a jobb munkaerőpiaci pozíció érdekében akarnak szakmát szerezni, eleve csak ebben a programban vehetnek részt. A 12 500 eddigi támogatott 45 százalékának jelenleg is van munkája, de a képzettséggel jelentősen javíthatja munkaerő-piaci pozícióját.

Szakképzettek is pályázhatnak

A „Lépj egyet előre” program sajátossága, hogy elsősorban a képzettséggel egyáltalán nem rendelkezőkre koncentrál. A program célkitűzése volt, hogy a rendelkezésre álló forrásból 70 százalékban a legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező személyek képzését finanszírozzák, 21 százalékban az érettségizett szakképzetlenek képzését, és csak 9 százalékos arányban kerülhettek a képzésbe azok, akik már rendelkeznek valamilyen szakképzettséggel. A következőkben ezen kis mértékben változtatnak, valamivel több olyan jelentkező is támogatást kaphat majd, aki az adott helyi munkaerőpiacon kevésbé keresett szakmával rendelkezik. A képzésekre több mint 300 képzőintézménnyel szerződött a hivatal. Ezek mind akkreditált, garantáltan minőségi képzést kínáló intézmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik