Pénzügy

Vezérváltás a Pápai Hús Zrt. élén

Új vezérigazgató irányítja a felszámolási eljárás alatt álló Pápai Hús Zrt.-t; nyolc jelölt közül esett a választás a pápai Lóránth Tiborra, aki korábban állatorvosként már kapcsolatban állt a húsipari céggel - tájékoztatta a felszámoló biztos kedden az MTI-t.

A Pápai Hús Zrt. felszámolási eljárása a múlt év decemberében kezdődött, ugyanis ősszel sorozatban nyújtottak be inkasszót a bankok, illetőleg egy bank és egy kft. felszámolási eljárást is kezdeményezett a több milliárd forint adósságot felhalmozott céggel szemben – emlékeztetett Varga Jenő, a fővárosi székhelyű Vectigalis Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A felszámoló biztos rámutatott: az új helyzetben olyan vezérigazgatóra volt szükség, aki alaposan ismeri a húspiacot, rendelkezik marketing-tudással és vezetői kvalitásokkal; Lóránth Tibor a saját tulajdonában lévő marketing-céget hagyta ott a Pápai Hús Zrt. miatt.

Varga Jenő hangsúlyozta: a felszámolás nem jelentette a munkahelyek megszűnését, sőt közel két hónap alatt már sikerült a céget “jó irányba fordítani”. Hangsúlyozta: mivel a Vectigalis Zrt. készfizető kezességet vállalt, így egy bank több százmillió forintos hitelt folyósít a Pápa Hús Zrt.-nek, s 2007-ben a sertésvágás már folyamatos volt.

Tavaly januárjában 23 ezer, az elmúlt hónapban pedig 27.700 sertést vágtak – tette hozzá a felszámoló biztos, hangsúlyozva, hogy a jobb vágási adatok mellett a forgalom és az árbevétel is kedvezőbben alakult a múlt év hasonló időszakánál. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a Japánba irányuló magyar húsexport leállítása miatt még kiélezettebbé vált a harc a telített hazai piacon, de szerinte a sokszor nem piaci módszereket alkalmazó “rablók” nem tudják már széttrancsírozni a pápai cég piacait.

Varga Jenő elmondta: az idei vágásokhoz szükséges mintegy 330 ezer darab sertés biztosított – erről egyezséget kötöttek a tenyésztőkkel -, ami egyben a munkahelyek megmaradását és a piacok megtarthatóságát is jelenti. A felszámoló biztos azt azonban elképzelhetőnek tartotta, hogy az 1380 dolgozót foglalkoztató cégnél az év során egy kisebb létszámleépítést esetleg “meg kell ejteni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik