Pénzügy

Megadják a kért fizetésemelést a cégek

Megfogadják az Országos Érdekegyeztető Tanács béremelési javaslatát a multinacionális vállalatok, igaz az ajánlás alsó határa nem éri el a tervezett inflációt sem, így sokan számíthatnak reálbércsökkenésre. A cégek egy része azonban az egyéb juttatásokkal vagy a bónuszokkal próbálja ezt ellensúlyozni.

Sokáig nem volt megegyezés

Hónapok óta tartó egyeztetés után januárban született meg az országos bérajánlás. A reálbérek kismértékű javulásáért a szakszervezetek 15 százalék körüli bruttó béremelési ajánlatra tartottak igényt. A munkáltatók képviselői azt nem tartották elfogadhatónak, és a magasabb céges adó- és járulékterhekre hivatkozva átlagban 3,5–6 százalékos keresetemelést javasoltak. Végül elég tág határok között született megállapodás, az 5,5–8 százalékos béremelés azonban csak ajánlás, azaz nem kötelező betartani.

A január 30-án megszületett országos bérajánlás 5,5–8 százalékos emelést javasol a versenyszférában. Ennek az alsó határa még nem fedezi az inflációt, amely a tervek szerint 6–6,2 százalék lesz 2007-ben. Úgy tűnik azonban, hogy a cégek nagy része legalább az inflációt követné, hogy a reálbérek ne csökkenjenek, és hogy megtartsák a dolgozóikat.

Bónusszal ellensúlyozzák az alacsonyabb bért

A Canonnál két lépcsőben valósítják meg a béremelést: az első bértárgyalások már lezajlottak, a második kör pedig júliusban lesz. „Megvárjuk, mit hoz ez az év, például azt, mekkora lesz végül az infláció” – fogalmazott Prékopa Judit, a Canon HR-igazgatója, hozzátéve, hogy az éves béremelés 6-8 százalékos lesz. Kisebb fizetésemelésre elsősorban a középvezetők számíthatnak, náluk a tervezett 6,2-6,5 százalékos infláció alatt lesz a bérfejlesztés. „Az alacsonyabb emelést a bónuszprogrammal tudjuk azonban ellensúlyozni” – mondta a HR-vezető. A nemrég bevezetett cafeteriarendszernek köszönhetően rugalmasabb lett a juttatások rendszere, a fix fizetések esetleges alacsonyabb emelését pedig a teljesítmény szerinti juttatásokkal kompenzálják.

A tavaly bejelentett megszorító intézkedések hatására nem terveztek nagyobb bérfejlesztést a cégnél, inkább az infláció alakulásától tették azt függővé. A legtöbb nagyvállalathoz hasonlóan nem ellensúlyozták a felsővezetőket érintő szolidaritási adót, illetve az abból eredő jövedelemcsökkenést sem. „Tájékozódtunk, mit terveznek a versenytársak, de ők sem kompenzálták” – tette hozzá Prékopa Judit.

Hároméves bérfejlesztési tervek

„A Mol-csoport leányvállalatainál már megszületett a bérmegállapodás, a Mol Nyrt.-nél azonban még folynak a tárgyalások” – mondta a FigyelőNetnek Szőcs László humán erőforrás- igazgató. Az október óta tartó bértárgyalások során nem csak a 2007-es évre, hanem hároméves időszakra vonatkozó bérfejlesztési ajánlatot tett a munkáltató.

Ennek alapköve – több más jövedelemfejlesztő elem mellett – az inflációkövető béremelés, mely 2007-re 6,5 százalékot jelent. Az inflációkövetés miatt azonban a tényleges inflációnak megfelelően korrigálják a következő évi alapbéremelés mértékét: ha például több volt az infláció, mint a tervezett, akkor a többlettel növekedik a következő év béremelési mértéke is.
Szőcs László elmondta, a társaság azért vállalja ezt a korrekciós eljárást, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben is stabil legyen a Molnál dolgozók biztonságérzete. A béremelés során az adó- és egyéb közteherváltozásokat, illetve az azokból eredő hatásokat nem veszik figyelembe, sem a korábbi pozitív változások, sem a jelenlegi megszorítások esetén.

A három éves bérfejlesztési ajánlat másik része a munkakör-értékelési és -besorolási rendszer valamint a bérrendszer összehangolt működtetése. Ennek során folyamatosan vizsgálják az alapbérek piachoz viszonyított pozícióját, s „fölzárkóztatják” azoknak a bérét, akik le vannak maradva a kategóriájuk minimumától. A hároméves ajánlatban szerepel az is, hogy minden évben más dolgozói csoport kap kiemelt figyelmet: idén a fizikai dolgozók a „kedvezményezettek”, jövőre pedig a tapasztalt munkatársakat szeretnék elismerni a törzsgárda jutalom ismételt bevezetésével.

Több jut étkezésre

Lehetőség szerint a naptári év végéig lezárják a bértártgyalásokat a GE Hungary ZRt.-nél. „A globális és a magyarországi gazdasági környezetben zajló változások, valamint az Országos Érdekegyeztető Tanács bérajánlásának elmaradása, mindkét tárgyaló felet nehéz helyzet elé állította, de kompromisszumokon keresztül a tervezett év végi határidőre sikerült elérni a megállapodást” – áll a GE nyilatkozatában. A vezetés és a szakszervezetek megállapodásai alapján a 2007-es évre vonatkozó megegyezés szerint az alapbéremelés átlagos mértéke 5,5 százalék, és átlagosan fél százalékkal nő a dolgozóknak juttatott étkezési utalványok mértéke is.


Nagyobb béremelés a megszorítások miatt


A fizetésfelméréssel foglalkozó tanácsadó cégek a tavalyi megkérdezéskor még kevesebb béremelést prognosztizáltak a versenyszférában. A megszorító intézkedések és adóváltozások hatására a cégek többsége újratervezte fizetésemelési elképzeléseit. A tervezett béremelések szektoronként és pozíciónként is változnak, de átlagosan 5,4-6,4 százalék közötti emelést mondtak a megkérdezett vállalatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik