Pénzügy

Felsőbb éves hallgatók a hátrányos helyzetűekért

Idősebb hallgatók segítik a felsőoktatásba felvett, halmozottan hátrányos helyzetű diákokat az Országos Felsőoktatási Mentorhálózat keretében. A 2005 második felében indult esélyegyenlőségi program szervezői szerint a mai Magyarországon még szükség van arra, hogy a rászorulókat pozitívan diszkriminálják a felsőoktatásban.

A szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait segítő esélyegyenlőségi programot az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány működteti. Ennek egyik eleme az Országos Felsőoktatási Mentorhálózat; a program keretében önkéntes, felsőbb éves hallgatók tanulmányi, információs, adminisztrációs segítséget nyújtanak egy évig a halmozottan hátrányos helyzetű gólyáknak.

Felvételitől a munkaerőpiacig

Az esélyegyenlőségi program három komponensből áll: egyrészt a szociálisan hátrányos helyzetűek előnyben részesülnek a felvételin, majd az ő beilleszkedésüket könnyítik meg a mentorok. Harmadrészt – képzések szervezésével – növelni szeretnék a programban részt vevők munkaerő-piaci esélyeit. Mint Nagy Attila projektvezető elmondta, ez utóbbi komponens még kialakulóban van.

A beilleszkedésben a mentorok úgy tudnak segíteni a halmozottan hátrányos helyzetű hallgatóknak, hogy többek között végigkalauzolják a mentoráltat a campus épületein, segítenek a tárgyfelvételben és a tanulmányi, egyetemi ügyintézéssel kapcsolatos teendőkben, az esetleges kollégiumi elhelyezkedésben. Ezenkívül hatékony, személyes tanácsadást adnak a vizsgaidőszakban felmerülő problémákkal kapcsolatban.

Nem úri kiváltság

A felvételizők közül azok jelentkezhetnek mentoráltnak, akik halmozottan hátrányos helyzetűek, és a Felvételi jelentkezési lapon a felvételi pontszámítási kedvezményekre igényt tartanak, jogosultságukat pedig igazolni tudják.

Tavaly, nem hivatalos adat szerint a 650 halmozottan hátrányos helyzetű, felsőoktatásba jelentkező hallgatóból 350-et vettek fel valamilyen egyetemre vagy főiskolára. „A sikertelenül felvételiző háromszáznak is segíteni akarunk” – fogalmazott Nagy Attila, és hozzátette: aki ilyen nehéz szociális körülmények közül érkezik, és leérettségizik, az már letett valamit az asztalra, ezért „nem akarják elengedni” az ő kezüket sem.

Németh Andrea projektkoordinátor a pozitív diszkrimináció fontosságát hangsúlyozva közölte: kisebb falvakban még ma is sokan hiszik, hogy egyetemre járni valamilyen úri kiváltságot jelent. Hozzátette: a korábbi támogatási rendszert könnyebben elfogadta a társadalom. A rászorulóknak járó korábbi kedvezményrendszerben a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők már akkor bekerülhettek a felsőoktatásba, ha elérték az adott szak ponthatárának 80 százalékát, majd az állam átvállalta a képzési költségeiket is.

Tavaly 132 mentor vett részt a regionálisan is szerveződő hálózatban. Kiválasztásukról Németh Andrea elmondta: egy félórás „kőkemény felvételi beszélgetés” után döntenek, amikor is vizsgálják a jelentkező szociális attitűdjét, tanulmányi eredményeit, és folyamatosan hangsúlyozzák a felvállalt munkával járó felelősséget. A mentorok 10 ezer forintos havi ösztöndíjat kapnak a munkáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik