Pénzügy

Megvan az országos bérajánlás

Megszületett a bérmegállapodás az Országos Érdekegyeztető Tanács mai ülésén. Az OÉT 5,5-8 százalékos béremelést ajánl a versenyszférának.

A tárgyalások a múlt év októberében kezdődtek, akkor a szakszervezetek arra hivatkoztak, a mindennapi kiadások szintjén az átlagos 6-6,2 százalékos inflációnál jóval magasabb lesz az áremelkedés.

Hogy a reálbérük kismértékben javuljon, a szakszervezetek 15 százalék körüli országos bruttó béremelési ajánlatra tartottak igényt.

Elbocsátásokkal riogattak

Ugyanígy a magasabb céges adó- és járulékterhekre hivatkoztak a munkáltatói érdekképviseletek is, hozzátéve, hogy 2007-ben ilyen feltételek mellett lehetetlen lesz kigazdálkodni országos átlagban a 3,5-6 százalékos keresetemelést.

Érveltek azzal is, hogy ennél magasabb keresetemelés esetén a cégek egy része elbocsátásra kényszerül, ami a szakszervezeteknek sem lehet érdeke.

A kormányzati oldal eredetileg a 6-6,2 százalékos inflációhoz mérten 6-6,5 százalékos keresetemelést ajánlott, később jelezték, elfogadják a szociális partnerek ennél magasabb egyezségét is, ha azzal még teljesíthetők a konvergenciaprogram célkitűzései.

Sikerült megállapodni

A keddi bértárgyaláson hosszú egyeztetés után végül tágabb sávban, 5,5-8 százalékos béremelést ajánlás született. Ráadásul sikerült olyan szövegezést találni, amely kielégítette a Liga Szakszervezetek képviselőit is, akik a közszféra tárgyalásaira vonatkozó ajánlást követeltek, és vétóval fenyegetőztek.

Az OÉT javasolja az országos és helyi kollektív tárgyalásokat folytatóknak, hogy az e megállapodás figyelembe vételével állapodjanak meg, ha eddig még nem jött volna létre megállapodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik