Pénzügy

Mennyi lesz a fizetésünk 2007-ben?

A Gyurcsány-csomag “beleszól” a fizetésekbe

A megszorító intézkedések miatt változtattak a korábbi fizetésemelési terveiken a cégek – derül ki a Watson Wyatt elemzéséből. A fizetésfelmérő cég a tavaszi lekérdezés után ősszel is megkeresett néhány vállalatot. Kiderült, több mint felük változtatott a fizetésemelés mértékén az adó- és járulékváltozások hatására, és átlagosan egy-másfél százalékkal magasabb fizetésemelést terveznek 2007-re.

Október óta tárgyaltak a jövő évi béremelésről a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek képviselői, tavaly december 4-én azonban megakadt a tárgyalás, mert az álláspontok nem közeledtek. Hiller István oktatási miniszter ezután azt javasolta a kormány nevében, hogy tavasszal térjenek vissza a 2007-es évi bértárgyalásokra, amikor már jobban lehet látni a költségvetés alakulását. Ezt több érdekképviselet is támogatta, annak ellenére, hogy a halasztott béralku és az országos ajánlás hiánya megnehezítheti a helyi béralkukat. Emiatt akár meg is fordulhat a helyzet, vagyis nem az országos ajánlás befolyásolja az ágazati béremeléseket, hanem az ágazati megállapodások alapozhatják meg az idei keresetnövelési javaslatot.
A hazai cégek közel fele januárban, több mint egyötöde áprilisban, tíz százalékuk pedig márciusban rendezi a béreket – derül ki a Mercer Magyarország elemzéséből. A januári bérrendezés is a legtöbb esetben csak a tavaszi hónapokban realizálódik.

Tavasszal kevesebbet akartak adni

A Hay Group elemzői a jövő évi fizetésemelések tervezésével kapcsolatban azt figyelték meg, hogy a nyáron bejelentett jogszabályi változások miatt a vállalatok nagy része felfele módosította májusban megadott béremelési előrejelzését. Ugyanakkor, hogy a Hay Group felméréseiben résztvevő vállalatoknak csupán elenyésző része kívánja kompenzálni a munkavállalók járulékváltozásokból fakadó nettó jövedelemkiesését. A novemberi adatok alapján idén a vállalatok átlagosan 6 százalékos béremelést terveznek. Szintén a gazdasági változásoknak tulajdonítható, hogy a cégek többsége – a korábbi évektől eltérően – a 2006-os év legutolsó heteire halasztotta a 2007-es bértervek véglegesítését. A Hay Group felmérésében több mint 300 vállalat béradatait dolgozta fel, amelyek döntő többsége (85 százaléka) külföldi tulajdonú vállalat. Ágazatok szerint pedig az ipari és autóipari, a nem tartós fogyasztási cikkekkel foglalkozó és az elektronikai vállalatok vannak jelen a legnagyobb mértékben.

A változó bér is emelkedik


A Hewitt régiós felmérése alapján 5,4-5,7 százalék lehet az emelés mértéke, ami némileg alacsonyabb, mint idén. 2006-ban az átlagos fizetésemelés 5,5 százalék volt a középvezetők körében, a felsővezetők pedig 5,8 százalékkal kaptak többet. Érdekes, hogy a régióban csak Ausztriában érték el a fizetésemelések a 2005 végén megadott értéket. Idén kisebb mértékben fog emelkedni a változó bér is: 2007-re hat százalékot terveznek a vállalatok, 2006-ban azonban a fizikai dolgozókat kivéve minden szervezeti szinten 6,5 százalékos volt a változóbér-emelés.
Tavaly magasabb volt a fizetésemelések átlagos mértéke a termelési és gyártási ágazatban mint a szolgáltató szektorban, 2005-ben viszont fordított volt a helyzet. A 2007-es előrejelzések a termelésben az átlagosnál azonban némileg alacsonyabb fizetésemelést jeleznek.

A 100-250 millió euró árbevétellel rendelkező cégek magasabb fizetésemeléseket adnak, mint alacsonyabb bevétellel rendelkező versenytársaik. Viszont a 25 millió euró alatti árbevételű cégeknél mind a felső vezetés, mind a fizikai dolgozók magasabb emelésben részesültek, mint a 25-100 millió euró közötti vállalatoknál. A 269 megkérdezett vállalat harmada januárban emeli a fizetéseket, de mindegyiküknél az év egy meghatározott hónapjában van fizetésemelés.

Nem marad szinten a reálbér

Szintén hatszázalékos béremelést lát valószínűnek a Német-Magyar Ipar- és Kereskedelmi Kamara, akik 83 német érdekeltségű magyar vállalat körében végezték a felmérést.
A vállalkozók szerint idén akár 10 százalékos reálbérveszteséggel kell számolnia a bérből élőknek a magasabb adók és árak miatt. Ezt fizetésemeléssel nem tudják teljesen kompenzálni, az ugyanis már a saját versenyképességüket is veszélyezteti. Ahhoz, hogy szinten maradjon a reálbér, 10-12 százalékos emelésre lenne szükség a vállalatok azonban valószínűleg ennél kevesebben állapodnak majd meg a munkáltatókkal.


Derűlátóbb állam

Számolja ki, mennyi lesz a fizetése!



Míg a cégek akár tízszázalékos reálbérveszteséggel is számolnak, a költségvetési számok valamivel kedvezőbb képet mutatnak. 2007-ben a kormány ugyanis 6,2 százalékos átlagos inflációra számít, míg a Magyar Nemzeti Bank 6,9 százalékot vár. Igaz, az életszínvonal több mint ötéves növekedése megáll: a reálbérek átlagosan 4,2 százalékkal lesznek alacsonyabbak 2007-ben. A közszférában dolgozók járnak legrosszabbul, mert számukra a kabinet nem kívánja ellentételezni az inflációt, vagyis ők több mint 6 százalékos reálbércsökkenésre számíthatnak átlagosan.
Nem lesz viszont annyira rossz a nyugdíjasoknak, januárban ugyanis csaknem 4 százalékos nyugdíjemelést kapnak, vagyis életszínvonaluk mintegy 2 százalékkal csökken jövőre. Összehasonlításként: a Bokros-csomag 1995-ben a reálkeresetek több mint 12 százalékos csökkenését jelentette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik