Pénzügy

Lépj egyet előre! program: piacképes szakképesítés

Elsősorban képzettséggel nem rendelkezőket támogattak a Lépj egyet előre! programban. A résztvevők fele korábban is dolgozott, de munkaerőpiaci helyzetükön akartak javítani a szakképesítés megszerzésével.

Mintegy 14 ezren juthatnak hozzá piacképes szakképesítéshez a múlt év februárjában indított “Lépj egyet előre” program keretében, amelyhez 4,2 milliárd forint áll rendelkezésre. 2006 februárja óta eddig 10.500 személy kapott lehetőséget arra, hogy az adott megyében a munkáltatók által leginkább keresett szakmához jusson. A programra a jelentkezéseket az idén tavaszig fogadják. A képzés ingyenes. Sokaknak a felajánlott szakmák, a képző intézmények közelsége, a képzések időbeosztása tűnt kedvezőbbnek, mint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által kínált egyéb képzések.

Alacsony iskolai végzettséggel

Azok az álláskeresők, akik nem regisztráltatták magukat, vagy olyan munkavállalók, akik a jobb munkaerőpiaci pozíció érdekében akarnak szakmát szerezni, eleve csak ebben a programban vehetnek részt. A 10.500 támogatott 45 százalékának jelenleg is van munkája, de a képzettséggel jelentősen javíthatja munkaerőpiaci pozícióját.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által egy évben a különféle képzésekbe bevont személyek száma egyébként e program résztvevőinél jóval több, eléri a 100 ezret.

A “Lépj egyet előre” program sajátossága hogy elsősorban a képzettséggel egyáltalán nem rendelkezőkre koncentrál. A program célkitűzése volt, hogy a rendelkezésre álló forrásból 70 százalékban a legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező személyek képzését finanszírozzák, 21 százalékban az érettségizett, szakképzetlenek képzését. Csak 9 százalékos arányban kerülhetnek a képzésbe azok, akik már rendelkeznek valamilyen szakképzettséggel.

Leginkább ez volt az oka annak, hogy a 26.500 jelentkezőből 10.500 vehet csak részt a támogatott képzésben. A többiek már rendelkeztek valamilyen szakmával ezért nem kaphattak lehetőséget erre, az erre elkülönített 9 százalékos lehetőséget pedig nagyon gyorsan betöltötték a jelentkezők. A rendelkezésre álló keretből még további jelentkezőket is támogatnak, lehetséges, hogy a takarékos, hatékony pénzfelhasználással a 14 ezret is eléri az első “Lépj egyet előre” programba bevontak száma.

Idén is indul majd hasonló kétéves program, ebben viszont már nagyobb lehetőséget kívánnak adni a szakmával rendelkezőknek is. Sokan ugyanis olyan elavult szakképesítéssel rendelkeznek, amely nem ad lehetőséget az elhelyezkedésre.

Keresettek a pékek és a lakatosok

A képzésekre több mint 300 képző intézménnyel szerződött a hivatal. Ezek mind akkreditált, garantáltan minőségi képzést kínáló intézmények. A támogatott szakmák megyénként eltérnek, de az egyes megyékben is időről-időre változik a keresett szakmák listája. Befolyásolják ezt a gyárbezárások és új munkáltatók jelentkezései is. A legkeresettebbek valamennyi megyében a kereskedelmi, az építőipari, a forgácsoló, a lakatos, a szerszámkészítő, a szakács, a pék, a szociális gondozó, a szociális ápoló szakmák. A 10.500 eddigi támogatott személy közül 2.300-an már hozzá is jutottak a szakképesítéshez, ők a rövidebb idejű tanfolyamokon vettek részt, könnyűgép- vagy nehézgép-kezelő szakmát szereztek.
Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy már a program folytatásának előkészítésén dolgoznak. A következő két évre a tervek szerint 9 milliárd forint használható majd fel, évente 10 ezer felnőttet, munkavállalót vagy inaktív személyt kívánnak bevonni ezekbe a képzésekbe. A múlt évi és az idei programot egyaránt az Európai Unió 75 százalékos támogatásával szervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik