Pénzügy

Sikeres a kiscégeknek nyújtott járulékkedvezmény

Leginkább a kiscégekre jellemző, hogy járulékkedvezményt vesznek igénybe, ha álláskeresőt foglalkoztatnak, a közepes vállalkozások és a nonprofit szervezetek kevésbé érdeklődnek.

A legutóbbi összesített adatok szerint január és november között a lehetőséget kihasználó 10 850 cég döntő része, 8067 mikrovállalkozás volt, 2112 kisvállalkozás. A közepes cégek közül 494 vette igénybe a kedvezményt, a nonprofit szervezetek közül 177 – tájékoztatta a Foglalkoztatási Hivatal az MTI-t.
A felvett álláskeresők létszáma is körülbelül ezt a sorrendet követi: az ezzel a lehetőséggel alkalmazott álláskeresők döntő részét is mikrovállalkozások és kisvállalkozások veszik fel.

14 ezren jutottak munkához

A kedvezményre jelentkező vállalkozások több mint fele a kereskedelemben és a javítószolgáltatásban, valamint az építőiparban tevékenykedik. Az álláskeresők csaknem 50 százalékát szolgáltató jellegű, illetve ipari, építőipari munkára vették fel, 18 százalékát szakképzettséget nem igénylő feladatokra alkalmazták. A kedvezmény révén csaknem 14 ezer álláskereső jutott munkához.

A kedvezményt az év eleje óta vehetik igénybe a legfeljebb 250 dolgozót foglalkoztató cégek és civilszervezetek. Egy évig társadalombiztosítási, munkáltatói járulék, egészségügyi hozzájárulás megfizetése nélkül foglalkoztathatják a felvételekor legalább három hónapja regisztrált álláskeresőt. Vállalniuk kell azt is, hogy további egy évig a szokásos járulékokkal foglalkoztatják ezeket a dolgozókat. A kedvezményt nem visszaigénylik, hanem a hónaponkénti bevallásban tételesen közlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik