Pénzügy

Nyolcmilliárdos foglalkoztatási alaprész Észak-Alföldön

Több, mint nyolcmilliárd forint foglalkoztatási alaprésszel rendelkezik majd jövőre az Észak-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ.

A nyíregyházi székhellyel létrejövő központhoz három megye -Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg tartozik majd. A decentralizált foglalkoztatási alaprész 8 milliárd 28 millió 350 ezer forint lesz – mondta Gönczi András, a december 31-ig külön működő nyírségi munkaügyi szervezet igazgatója. Hozzátette: a rendelkezésre álló keretből az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközöket működtetik majd.

Rusin József, a szabolcsi munkaügyi központ igazgató-helyettese elmondta: a változatlanul igen súlyos foglalkoztatási gondokkal küzdő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének az idén több, mint 4 milliárd forint összegű decentralizált kerete volt. Ebből a keretből mintegy 30 ezer álláskeresőnek tudtak segíteni, így például munkahelyteremtő beruházásokhoz járultak hozzá, járulék-kedvezménnyel támogatták foglalkoztatásukat, közhasznú és közmunkát biztosítottak számukra, volt aki egyéni vállalkozóvá válásához kapott pénzt, sokan pedig elhelyezkedési esélyt teremtő képzésben, átképzésben vehettek részt.

Nem csökkent a nyírségi munkanélküliek száma

A megyében jelenleg 43.000 az álláskeresők száma, s a decemberi adat évek óta nem változik, mivel – a munkaügyi szakember szerint – az 1990-es évek elejének nagyarányú létszámleépítése óta konzerválódott a munkanélküliség a Nyírségben.
A szabolcsi munkaügyi tanács pénteki ülésén úgy döntött, hogy bár a jövőben külön megyei kerettel már nem rendelkezik a szervezet, mégis meghatározza az aktív eszközök támogatásának prioritását, remélve annak a regionális központ általi elfogadását.

A nyírségi munkaügyi tanács a jövőben is a bérjellegű, közhasznú foglalkoztatási, képzési, vállalkozóvá válási, munkahely-megtartói, mobilitási – munkába járást, ingázást segítő -, valamint munkaerő-piaci szolgáltatási támogatásokra, illetve a munkába helyezést elősegítő nagyobb programok finanszírozására fordítaná a decentralizált alaprészt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik