Pénzügy

Tavasszal folytatódhat a 2007-es béralku

Miután az érdekegyeztető fórumokon megakadt a 2007-es bérekről szóló tárgyalás, Hiller István oktatási miniszter azt javasolta a kormány nevében, hogy tavasszal kellene visszatérni a 2007-es évi bértárgyalásokra, amikor már jobban lehet látni a költségvetés alakulását – írja a Világgazdaság.

Több munkaadói érdekképviselet támogatná a javaslatot. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy nem közeledik a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány álláspontja.

A halasztott béralku és az országos ajánlás hiánya mindamellett megnehezítheti a helyi béralkukat. Jövőre így megfordulhat a helyzet, vagyis nem az országos ajánlás befolyásolja az ágazati béremeléseket, hanem az ágazati megállapodások alapozhatják meg a 2007-es keresetnövelési javaslatot.

A hazai cégek közel fele januárban, több mint egyötöde áprilisban, tíz százalékuk pedig márciusban rendezi a béreket – derül ki a Mercer Magyarország elemzéséből. A januári bérrendezés is a legtöbb esetben csak a tavaszi hónapokban realizálódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik