Pénzügy

Top 500 között a Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) felkerült a legdinamikusabban fejlődő közepes és kisméretű szervezeteket díjazó EUROPE’S 500 ranglistára.

A EUROPE’S 500 a kontinens 500 legsikeresebb közép- és kisvállalatáról készült objektív rangsor, melyre idén először pályázhattak hazai vállalkozások. A besorolást az európai Entrepeneurs for Growth nevű nonprofit szervezet végzi el évenként, immár 10 éve. A rangsorolás David Birch amerikai közgazdász képlete alapján számolt index segítségével történik, a 2002–2005-ös teljesítmény, a forgalom- és a létszámnövekedés alapján. A DE OEC a ranglista 224. helyére került, biotechnológia és egészség kategóriában az egyetlen hazai szervezetként. A díjat Danuta Hübner az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa és Wolfgang Schüssel osztrák kancellár adta át dr. Fésüs László centrumelnöknek a bécsi Hofburgban, november 25-én a díjátadó gálán.

A rangsort minden év novemberében teszi közzé a EUROPE’S 500. Az idén az EU 25 tagállamából, továbbá Svájcból, Norvégiából és Izlandról is pályázhattak azok a sikeres vállalkozások, melyeket legalább három éve bejegyeztek, valamint a hároméves referenciaperiódus elején maximum 5000 főt foglalkoztattak. 12 magyarországi vállalkozás került fel a ranglistára, melyen az első helyezést francia cég nyerte el. Legeredményesebben az izlandi és a német cégek szerepeltek. A kelet-európai nevezők közül három vállalat került a legjobb 50 közé. A ranglistán a legelőkelőbb hely, melyet magyar cég nyert el, az 58.

Uniós támogatással

A közel 90 éves Orvos- és Egészségtudományi Centrumban az orvos- és egészségtudományi felsőoktatás mellett szakképzés, gyógyítás és kutatás is folyik. Gazdálkodása kiegyensúlyozott: az elmúlt három évben a bevétele közel 40 százalékkal, az alkalmazotti létszáma 5,1 százalékkal nőtt.

A vizsgált időszak végére 32 százalékkal több hallgató nyert felvételt az orvos-, 80 százalékkal több a fogorvosképzésbe. Megduplázódott a térítéses képzésben részt vevő orvos- és fogorvostan-hallgatók száma is és megindult az angol nyelvű gyógyszerész- és népegészségügyi szakemberképzés.

A DE OEC koordinálja a régióban az egészségügyi intézmények szoros együttműködését biztosító egészségügyi információtechnológiai fejlesztést, amely az Európai Unió támogatásával 4,1 milliárd forintból valósul meg. Egy másik uniós program, az Auguszta pedig a legmodernebb infrastruktúra megteremtését, a legkorszerűbb eszközök alkalmazását teszi lehetővé a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedő betegek ellátásában.

A kutatótevékenység a magyar népességet leginkább sújtó betegségek megismerését, gyógyítását célozza. A Molekuláris Medicina Kutatóközpont elnyerte az Európai Unió Kiválósági Központja címet, a Klinikai Genomika Központ a hazai humángenom kutatások vezető intézménye. Az innovációs aktivitást jellemző K+F bevételek a vizsgált 3 éves periódusban 64 százalékkal nőttek, a tudományos eredményekre alapozva pedig létrejöttek az első, a kutatóhelyről leváló ún. „spin-off” vállalkozások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik